Energia regenerabilă va creşte factura cu 15% pentru consumatorul final

Energia regenerabilă va creşte factura cu 15% pentru consumatorul final

Potenţialul utilizării de resurse regenerabile de 20% din total consum, până în anul 2020, implică o creştere cu 15% a facturii pe care trebuie să o plătească consumatorul final, a declarat preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, la Energy Forum 2010, desfăşurat la Londra.

"Pentru atingerea potenţialului de consum energetic din resurse regenerabile până în 2020, de 20% în consumul total de energie (targetul UE - n.r.), ar trebui să înregistrăm o creştere a costului facturii consumatorului final cu 15%", a afirmat Iancu, citat de Agerpres.

De asemenea, el a menţionat că aceste valori pot fi determinate având în vedere viteza cu care scade costul tehnologiilor în sectorul energiei solare şi eoliene. În România, targetul privind ponderea consumului de energie produse din surse regenerabile din consumul brut final de energie în 2020 este de 24%.

Scăderea costurilor, incertă Preşedintele Comitetului pentru Energie şi Schimbare Climatică din Parlamentul Marii Britanii, Tim Yeo, a declarat că nivelul preţurilor la care se va ajunge la nivel european nu poate fi estimat.

"Nu putem fi siguri la ce preţuri se va ajunge. Ştim că este nevoie de o reducere substanţială a costurilor în energia regenerabilă, dar nu putem fi siguri de acest lucru, chiar dacă ne putem gândi că volumele de producţie vor creşte", a precizat oficialul european.

Şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat într-un interviu acordat EVZ că energia din surse regenerabile are toate şansele să ducă la scumpirea electricităţii furnizate consumatorilor finali, ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituită prin Legea 220/2008 republicată.

Astfel, impactul va fi între 5 euro/MWh, în anul 2011, şi un maxim posibil de 33 euro/ MWh, în 2017, într-un scenariu de realizare a unor capacităţi eoliene de 3.600 MW la nivelul acelui an. Practic aceasta înseamnă o creştere de 26% faţă de preţul plătit acum de consumatorii casnici, racordaţi la joasă tensiune, de circa 125 euro/MWh (530 lei/MWh).

Ne puteți urmări și pe Google News