Răspunzând înntrebărilor jurnaliștior în timpul unei vizite în Danemarca, Macron a declarat: „Nu voi ceda nimic în faţa naţionaliştilor şi a celor care promovează acest discurs al urii. Dacă ei vor să vadă în persoana mea principalul lor opozant, au dreptate”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

 

Marţi, la Milano, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Salvini este „eroul” său, iar în ceea ce îl privește pe președintele Franței, l-a catalogat drept cel mai mare adversar al său.  „Există de fapt două tabere în Europa, iar una este condusă de Macron”, a spus Orban. 

Cu numai şapte luni înainte de alegerile europarlamentare, în care migraţia va fi una din temele centrale de discuţie, el l-a acuzat pe preşedintele francez că este „în fruntea forţelor politice care susţin imigraţia”, în timp ce el vrea „stoparea imigraţiei ilegale”. 

 

Miercuri, Macron a declarat. „Dacă se consideră că există în Franţa un inamic al naţionalismului, al politicii urii, al unei Europe care trebuie să plătească doar pentru ce ne convine şi care nu impune nicio formă de responsabilitatea şi de solidaritate, atunci ei au dreptate”. „În următoarele zile şi luni, va trebui să luăm decizii în profunzime pentru a trata subiectul migraţiei. Acest lucru presupune seriozitate şi spirit de responsabilitate, rămânând ataşaţi valorilor noastre, cum ar fi dreptul de azil, cu o adevărată politică faţă de ţările de origine şi în interior. Nu este ceea ce ne propun domnii Orban şi Salvini”, a mai adăugat acesta.