Misteriosul personaj este cunoscut în Occident ca un fel de Nostradamus ratat, dar, cu toate astea, Putin îi ascultă cu multă atenție sfaturile.

Un Nostradamus ratat la curte Țarului

Panarin a devenit un personaj cunoscut în Rusia după 1998 ca urmare a unei profeții sumbre cu privire la viitorul Statelor Unite .Potrivit lui Panarin, care își baza predicția pe documentelor confidențiale FAPSI –  o  agenție guvernamentală de comunicare și securitate guvernamentală , care este responsabilă cu securitate- .superputerea SUA avea zilele numărate, iar momentul unipolar.din istoria umanități se apropia de sfârșit.  Panarin estima că exista o probabilitate de 45-55% ca presiunile migratorii din zona latino-americană, piața financiară nereglementată, decăderea morală, polarizarea socială și tensiunile interrasiale să să ducă la o implozie violentă a SUA în jurul anului 2010.

În 2008, pe fondul extinderii globale a crizei financiare care a început în Statele Unite, teoria lui Panarin a fost descoperită și în Occident. Notorietatea lui Panarin în Occident a fost, însă, de scurtă durată.. Odată cu trecerea crizei, Panarin a fost uitat rapid de marea presă euro-americană. Unii l-au catalogat chiar drept un Nostradamus ratat.

Deși previziunile sale nu s-au  dovedit exacte,  în Federația Rusă, Panarin a fost văzut drept un vizionar. Putin și colaboratorii săi au ajuns la concluzia că Panarin a avut dreptate, mai ales cu privire la instabilitatea dolarului și la fragilitatea sistemului financiar al  SUA, așa că teoriile vizionarului au început să fie ascultate cu atenție.

Panarin, care și astăzi continuă să spună că Statele Unite sunt un „ Titanic financiar ”,  a formulat în ultimii ani idei și propuneri de politică externă car au fost adoptate și puse în aplicare de Kremlin.

Printre cele mai notabile viziuni ale lui Panarin  care au devenit realitate se numără introducerea temei războaielor hibride și a operațiunilor psihologice în dezbaterea privind reforma modus belli gerendi a Rusiei . Care a fost atribuită eronat faimosului Valeri Gerasimov.

Tot lui Panarin i se datorează și nașterea Uniunii Economice Eurasiatice,  al doilea cel mai important proiect de integrare de pe continent după Uniunea Europeană. Panarin a propus realizarea acestui proiect în 2006, sugerând adoptarea unui model amalgamativ similar cu cel european și încorporarea statelor spațiului post-sovietic în acest proiect.  Dedolarizarea economiei și a sistemului financiar al Federației Rus sunt tot o idee a lui Panarin.. În 2006, acesta  a propus să experimenteze vânzarea de petrol rusesc în ruble.Tre i ani mai târziu, în 2009 ,  Rosneft, gigantul rus al petrolului, a vândut 7,6 tone de produse petroliere în ruble; o premieră istorică care, în timp, ar putea deveni obișnuită și pentru Gazprom.

În 1998, anul profeției privind dezintegrarea Statelor Unite, Panarin a lansat și un alt avertisment Kremlinului. Odată ce momentul unipolar a fost depășit,, lumea va fi martorul zorilor secolului asiatic. Conduse de ascensiunea imparabilă și inevitabilă a Chinei, relațiile internaționale ar fi fost recentrate brusc de la Coasta de Est a Americii de Nord  la Coasta de Est a Imperiului Celest. Rusia, a avertizat Panarin, ar trebui să se pregătească pentru schimbarea de paradigmă prin semnarea unui acord cu China pentru partiția Eurasiei și detașarea de dolar, scrie ziarul italian Il Giornale.