Prezent la o dezbatere care a avut ca temă influenţele economiei germane asupra structurii economiei româneşti, Emil Hurezeanu a precizat că dificultăţile pe care ţara noastră le are de parcurs pentru aderarea la Schengen sunt mai degrabă exprimate în mediul politic şi diplomatic, informează AGERPRES.

"Eu nu ştiu să existe o obiecţie concretă a Germaniei împotriva intrării României în spaţiul Schengen. Nu a fost exprimată niciodată nicio obiecţie în mod concret. Se exprimă la nivelul discuţiei politice şi diplomatice următoarea idee – 'tehnic şi şi politic sunteţi compatibili cu spaţiul Schengen, sunt însă dificultăţi de parcurs şi vedeţi, îi convingeţi pe francezi şi pe olandezi'. Aud de ani de zile asta şi din calităţile mele precedente de observator mai puţin constrâns, ca să zic aşa, al scenei politice. Mai nou observ că şi povestea cu spaţiul Schengen a intrat în tumultul acesta care transformă de la o zi la alta UE într-o arenă de lupte deschise cu rezultat neclar", a declarat Hurezeanu.

"Preşedintele Franţei a vorbit la Bucureşti cu degetul ridicat – i se reproşau uneori germanilor că fac asta (…) dar de data asta a făcut-o preşedintele Franţei care a spus că 'oricum reformăm spaţiul Schengen şi vedem atunci ce rol veţi avea'. (…) Asta după vreo 500 de milioane deja investiţi. Deci, între timp, când vom corespunde din punct de vedere politic, nu vom mai fi apţi din punct de vedre tehnic şi o luăm de la capăt", a adăugat Emil Hurezeanu.

Te-ar putea interesa și: