Evenimentul Zilei > Politica > Emil Constantinescu, DECLARAȚII-ȘOC: „Eu mi-am cerut IERTARE, dar au vrut să NE OMOARE”
Emil Constantinescu, DECLARAȚII-ȘOC: „Eu mi-am cerut IERTARE, dar au vrut să NE OMOARE”

Emil Constantinescu, DECLARAȚII-ȘOC: „Eu mi-am cerut IERTARE, dar au vrut să NE OMOARE”

Emil Constantinescu a declarat duminică că în România nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, „degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment care a celebrat 25 de ani de existență a Fundației ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii. Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

„Trăim și astăzi în minciună și este o rușine că procuratura sau justiția este sau ar fi speranța ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese și într-o țesătură de minciuni. Și justiția are limitele ei. Această lentoare cu care se desfășoară procesul victimelor Revoluției, procesul victimelor Mineriadelor, este de înțeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie și să piară, procurorii care au fost implicați atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei”, și-a amintit fostul președinte.

Constantinescu spune că „dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”.

În viitor, a adăugat el, este nevoie de "acțiuni hotărâte", de confruntare a trecutului comunist al țării. „Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte, într-o scrisoare adresată deținuților politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acțiuni hotărâte”, a declarat Emil Constantinescu.

Fostul președinte a spus că, în opinia sa, "societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat". „Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situația noastră, pentru că atunci știam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foștii securiști devin anticomuniști, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forța creativă", a punctat Emil Constantinescu, conform Agerpres.