Emil Boc: Vom reduce cheltuielile la nivelul anilor 2007-2008

În urma întâlnirii avute la Palatul Victoria cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor, premierul Emil Boc a precizat că va analiza în detaliu fiecare propunere privitoare la planul de măsuri anticriză şi la bugetul pe 2009, venită din partea sindicatelor. Prim-ministrul a subliniat că nu poate preciza, pentru moment, dacă şi când vor creşte salariile, deoarece sunt multe elemente de analizat.

Cheltuielile de personal şi cele pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii vor fi limitate la un nivel apropiat celui din ultimii doi ani prin bugetul pe 2009, este una dintre măsurile anticriză anunţate de primul-ministru.

Potrivit declaraţiilor şefului Guvernului, măsurile anticriză şi bugetul de stat pe 2009 vizează în primul rând dezvoltarea economică. Astfel, 20% din buget va fi alocat pentru dezvoltarea infrastucturii în transporturi, mediu, educaţie sănătate şi cultură.

A doua componentă prezentată de premierul Boc se referă la achitarea datoriilor şi a subvenţiilor restante de la guvernul anterior.

"Obiectivul nostru este să realizăm un echilibru între componenta economică şi cea socială, astfel încât să putem merge înainte", a spus Emil Boc.

La finalul declaraţiei de presă, premierul a precizat că orice decizie privitoare la pachetul bugetar pe 2009 şi la măsurile anticriză se bazează pe o analiză amănunţită, iar, în prezent, analiza se află pe masa Guvernului.

Tot în această după-amiază, preşedintele Senatului, Mircea Geaonă, aflat într-o vizită de lucru la Iaşi, a afirmat că pensiile şi salariile mici şi medii ar putea creşte de la 1 martie. "Criza poate fi o oportunitate pentru România", a apreciat liderul PSD.

Forma finală a bugetului, anunţată joi

Proiectul de buget elaborat de Guvern prevede un nivel al veniturilor 32,1% din PIB, un deficit bugetar de 2% din PIB şi o creştere economică de 2,5%. Nivelul cheltuielilor nu a fost încă stabilit.

Planul de măsuri anticriză propus de Guvern conţine 74 de măsuri, principalele puncte din document vizând stimularea înfiinţării a cel puţin 50.000 de locuri de muncă în microîntreprinderi, dar şi stimularea activităţii IMM-urilor, a industriei auto şi a petrochimiei.

O primă măsură propusă, ieri, de Executivul Boc este reducerea, cu aproximativ 2.000 de posturi a angajaţilor din aparatul central- ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea Guvernului şi ministerelor.

Citiţi şi:

Încă doi ani de criză economică