Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu lui Lăzăroiu: Îmi doresc să reușiți să continuați reformele
Băsescu lui Lăzăroiu: Îmi doresc să reușiți să continuați reformele

Băsescu lui Lăzăroiu: Îmi doresc să reușiți să continuați reformele

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a fost nominalizat azi de premierul Emil Boc pentru postul de ministru al Muncii. Lăzăroiu a fost unul dintre cei care au susținut opinia că Emil Boc ar trebui să lase locul unui tehnocrat. EvZ vă prezintă culisele din spatele abandonării variantei Sulfina Barbu, susținută de Boc la Cotroceni, dar nedorită atât de șeful statului, cât și de o parte din colegii ei de partid.

Președintele Traian Băsescu i-a transmis noului ministru al Muncii așteptările sale: continuarea reformelor. Șeful statului l-a felicitat pe Lăzăroiu pentru că este unul dintre sociologii care au acceptat să nu rămână "doar la nivelul de a da sfaturi".
"Domnule ministru, este prima dată, de când ne cunoaştem, de când aţi lucrat cu mine, ca şi consilier, când vorbesc numai eu. Până acum, întotdeauna aveaţi păreri, de care de multe ori am ţinut cont, dar de data asta vorbesc numai eu. Vă felicit pentru desemnare. Sunteţi unul dintre oamenii care ştiu foarte bine, de la nivel de instituţie prezidenţială, problemele ţării, din care fac parte şi cele legate de muncă şi asistenţă socială. Nu vă ascund că îmi fac iluzii că veţi rămâne un promotor al ideilor pe care le-am împărtăşit amândoi cât aţi lucrat în funcţia de consilier prezidenţial. Şi mă gândesc şi la cele pe care încercăm să le introducem într-o Constituţie modernizată, care să scoată anumite sisteme şi categorii din drepturile de stăpâni feudali. Vă doresc mult succes. Sunteți unul dintre sociologii care au decis să nu rămână numai la a da sfaturi. Îmi doresc să reușiți", a spus Traian Bsescu în discursul de la învestirea în funcție a  lui Sebastian Lăzăroiu.
Președintele a adus în discuție ideile privind revizuirea Constituției.
"Nu în ultimul rând, ştiţi cât de frecvente au fost discuţiile legate de nevoia pentru reîmpărţirea administrativă a ţării, o nouă administraţie a teritoriului şi o eficientizare a utilizării fondurilor europene destinate dezvoltării teritoriale. Sper că cele pe care le-am discutat, de multe ori până după miezul nopţii şi ore în şir, cu dumneavoastră şi cu consilierii vor fi promovate şi în Guvern. Vă doresc mult succes şi sunteţi unul dintre sociologii care aţi decis să nu rămâneţi numai la nivelul de a da sfaturi. Vă doresc succes. Aş vrea să reuşiţi", i-a urat Traian Băsescu.
Ce vrea Boc de la Lăzăroiu
Noul ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu, are ca principale sarcini în perioada următoare promovarea actelor normative, până la sfârşitul acestui an, pentru intrarea în vigoare a viitoarei legi a asistenţei sociale, precum şi dialogul cu sindicatele şi patronatele privind stabilirea nivelului contractelor colective, a declarat azi, potrivit Agerpres, prim-ministrul Emil Boc, după ceremonia de predare-primire a mandatului de la Ministerul Muncii.

"Până la sfârşitul anului trebuie adoptate sau modificate peste 15 legi, o misiune importantă pe care noul ministru o are, pe de-o parte să obţină aprobarea în Parlament a legii asistenţei sociale şi până la sfârşitul anului să modifice şi să adopte anumite legi care implementează cadrul legii asistenţei sociale – o lege care încurajează munca şi îi sprijină pe cei care sunt în nevoie", a spus Boc.

De asemenea, Sebastian Lăzăroiu va trebui să se ocupe de absorbţia fondurilor europene în domeniu.

"E vorba de absorbţia fondurilor europene prin programul POSDRU, unde sunt multe lucruri care trebuie îmbunătăţite şi este vorba de Legea dialogului social, care a fost adoptată prin asumarea răspunderii iar acum trebuie pusă în aplicare această lege, prin dialog cu partenerii sociali, patronate şi sindicate, în vederea stabilirii nivelului contractelor colective de muncă", a susţinut premierul.

Cuma a fost pus un sociolog la Muncă
Sebastian Lăzăroiu a depus azi jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
Premierul Emil Boc a discutat azi la Palatul Cotroceni cu președintele Traian Băsescu.
Una dintre variantele inițiale a fost numirea Sulfinei Barbu, însă această opțiune a fost abandonată ulterior. Motivele schimbării se regăsesc atât la Cotroceni , cât și în sânul PDL.
Sulfina, prea "Botiș" pentru gustul lui Băsescu și al Bruxelles-ului?
Potrivit unor surse democrat-liberale, joi, premierul Emil Boc știa pe cine va  propune la Muncă.  În seara respectivei zile, el  i-a propus Sulfinei Barbu preluarea portofoliului la Muncă. Președinta organizației de femei i-a comunicat că ar accepta desemnarea sa doar în cazul în care  Boc nu ar avea  vreo altă variantă, susțin sursele citate.
Cu acordul acesteia în buzunar, Boc s-a deplasat  vineri dimineață la Palatul Cotroceni pentru a-i prezenta președintelui Traian Băsescu numirea în plic. doar că șeful statului era pregătit să fie de acord cu o numire politică numai în persoana deputatei Raluca Turcan, ne-au mai precizat sursele citate.
Confruntat cu propunerea lui Boc, Băsescu i-a reamintit că Bruxelles-ul nu mai dorește un nou caz Botiș și un nou scandal, aluzie la dosarele de corupție în care Sulfina Barbu a fost implicată în trecut la Mediu. De altfel, la acea vreme, scăparea pentru Barbu a venit chiar de la șeful statului, care a refuzat să avizeze începerea urmăririi penale a fostului ministru, care avea să primească la scurt timp NUP din partea procurorilor.
Preferată de Boc, lipsită de susținere printre colegii de partid
Potrivit surselor citate, Sulfina Barbu nu avea susținere prea mare nici în propriul partid. În ciuda deciziei lui Boc, mai mulți lideri și membrii din noul BPN s-au opus desemnerii colegei lor la Muncă. Printre contestatarii lui Barbu s-a numărat și noul secretar general al partidului, Ioan Oltean, cunoscut în partid ca unul dintre pretendenții la această demnitate, democrat-liberal bistrițean care, prin intermediul lui Ioan Botiș, membru al PDL Bistrița-Năsăud, a controlat de facto acest minister până în primăvara acestui an.
Probabil pus la curent cu divergențele existente în sânul democrat-liberalilor, Băsescu i-a cerut lui Boc să vină cu o altă numire, mai "curată", care să nu fie vulnerabilă la atacuri din partea presei sau adversarilor politici sau să accepte propunerea sa: un viitor ministru, nici tehnocrat, cuvânt atât de urât de liderii PDL, nici membru de partid, în persoana fostului consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu.
Udrea, consultată de Boc pe tema variantei Lăzăroiu
După discuţia cu şeful statului, Boc s-a consultat cu restul colegilor de partid. Ministrul Elena Udrea a recunoscut, la Realitatea TV, că a fost contactată telefonic de premierul Emil Boc, care a întrebat-o despre numirea lui Sebastian Lăzăroiu la Ministerul Muncii."Am fost consultată cu privire la această numire făcută de primul-ministru. Eu am fost contactată telefonic, pentru că eram pe drum la Braşov. Pe mine, singura persoană care a sunat să mă întrebe a fost domnul Emil Boc", a spus Elena Udrea, întrebată despre un eventual rol al preşedintelui Băsescu în nominalizarea lui Lăzăroiu.Ea a spus despre Lăzăroiu că este o persoană potrivită pentru acest portofoliu şi că "a demonstrat că este un susţinător al măsurilor de dreapta luate la Ministerul Muncii".
Subordonatul care cerea lui Boc să facă loc unui "tehnocrat fără mama, fără tată"
Sebastian Lăzăroiu a fost consilier prezidențial pe domeniul analizei politice până pe 28 aprilie, când a plecat după niște declarații care au provocat iritarea UDMR. În motivarea despărțirii de palatul Cotroceni, Lăzăroiu preciza că vrea să se dedice analizei politice și nu ar vrea ca opiniile sale să fie atribuite președintelui României.
Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", imediat după realegerea lui Emil Boc ca președinte PDL, Sebastian Lăzăroiu susținea ideea că premierul ar trebui înlocuit cu "un tehnocrat fără mamă, fără tată" care să producă depolitizarea regiilor autonome ale statului.
Boc: E nevoie de un ministru care să continue "politica de forţă" a Guvernului

Premierul Emil Boc a declarat miercuri seară, la postul B1 TV, că are o listă scurtă de 4-5 nume de persoane propuse pentru postul de ministru al Muncii, dar că trebuie să se "pună de acord" şi cu membrii partidului înainte de a transmite nominalizarea către şeful statului.

"Trebuie să mă pun de acord cu partidul, să obţin suportul pentru persoana nominalizată, iar propunerea trebuie acceptată de către preşedinte", a spus Boc miercuri seara, la postul B1 TV.

El a arătat că este nevoie de un ministru al Muncii care să continue "politica de forţă" a Guvernului şi că, din acest punct de vedere, fostul ministru Botiş a fost performant.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că s-a consultat în cursul zile cu premierul Emil Boc pe tema desemnării unui nou ministru al Muncii, el menţionând că acesta va fi instalat până la expirarea actualului interimat, "vineri cel mai târziu".

Şeful statului a precizat că va exista un nou ministru al Muncii înainte de terminarea interimatului de 45 de zile.

Ioan Nelu Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisionat din funcţia de ministru al Muncii, în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european.

Intermatul la Ministerul Muncii a fost preluat în 22 aprilie de premierul Emil Boc.

Demisia lui Botiş

Agenţia Naţională de Integritate l-a luat în vizor pe Ioan Botiş pentru un posibil conflict de interese. Motivul: un ONG cu sediul în casa ministrului şi la care soţia era consultant, a obţinut un proiect finanţat din bani publici, în mai puţin de o lună de când Botiş se instalase în fotoliul de ministru. Deşi iniţial Botiş se apăra, spunând că este vorba numai despre o problemă de moralitate şi nicidecum un conflict de interese, ministrul şi-a anunţat demisia.

Intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru un posibil conflict de interese, Botiş şi-a dat demisia în cele din urmă.