Emeric Ienei: "Venind la Steaua, Cârţu s-a băgat sub preş!"

Emeric Ienei: "Venind la Steaua, Cârţu s-a băgat sub preş!"

Antrenorul care a adus Cupa Campionilor Europeni în Ghencea critică decizia tehnicianului oltean de a accepta să pregătească echipa "roş-albastră" în condiţiile impuse de dictatorul Gigi Becali.

Antrenorii continuă să fie atraşi de Steaua, cu toate că gruparea din Ghencea a devenit un adevărat malaxor de tehnicieni şi un loc unde nu se mai face mare performanţă. Deşi era plecat în Spania, în vacanţă, Sorin Cârţu (55 de ani) a acceptat să lase totul baltă şi să vină în Ghencea imediat ce a primit telefonul lui Gigi Becali.

"Sorinaccio" n-a fost deranjat că latifundiarul i-a promis un contract doar până la vară, în care are ca obiectiv să câştige Cupa României, şi nici de faptul că patronul i-a impus de la bun început ce jucători să folosească. Cârţu a revenit în ţară ieri după-amiază şi, după o discuţie de aproximativ două ore cu Gigi Becali, a acceptat să preia banca tehnică. Cârţu este al cincilea "principal" pe care "roş-albaştrii" îl au în acest sezon, după Piţurcă, Ilie Dumitrescu, Edi Iordănescu şi Lăcătuş.

"A venit să-şi facă nume"

Faptul că Sorin Cârţu a acceptat fără a clipi să preia Steaua în actualele condiţii arată că acesta este încă un antrenor fără coloană. Emeric Ienei, antrenorul care a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, nu vede cu ochi buni numirea lui Cârţu pe banca tehnică a "roş-albaştrilor".

"M-a şocat ce s-a întâmplat. Acceptând aşa de repede oferta Stelei, Sorin Cârţu s-a băgat sub preş. Cârţu a venit la Steaua ca să-şi facă un nume, nu să ajute clubul, aşa cum a zis. El îşi trece acum în CV, după CFR Cluj, şi Steaua. E ceva pentru el. N-ar trebui să vorbească despre ajutor, ci să-i lase pe alţii să vorbească după performanţele sale. Mi-aş dori să facă treabă, dar eu zic că nu e un antrenor potrivit pentru Steaua. El e recunoscut ca un tehnician defensiv şi e normal pe undeva să fie aşa, fiindcă a pregătit numai echipe mici şi era nevoit să se apere. Echipele lui au făcut mai mereu un joc bun defensiv, dar Steaua înseamnă opusul. Publicul a fost mereu atras în Ghencea de jocul ofensiv, de posesia prelungită, jocul de pase, rapiditatea atacurilor. Jocul eminamente defensiv e prea puţin pentru Steaua. Sper să reuşească, sper ca echipa să iasă odată din această mocirlă. Nu vreau să jignesc pe nimeni şi să vorbesc despre moralitate. Nici nu mă mai gândesc la cât de repede acceptă unii ofertele lui Becali, ci la zilele negre ale echipei. Mă interesează în primul rând jocul", a declarat Emeric Ienei ieri, pentru EVZ.

Ilie Balaci, fosta glorie a "Ştiinţei", s-a abţinut să comenteze venirea la Steaua a colegului său de la "Craiova Maxima". În acest caz, tăcerea lui Balaci poate spune multe, fiindcă altfel, ca prieteni, ar fi trebuit să-l vorbească de bine, caz în care s-a fi făcut de râs, dat fiind contextul.

"E bun, dar cedează la o anumită temperatură"

Victor Piţurcă, în schimb, nu s-a sfiit să critice decizia lui "Sorinaccio". "Dacă aş fi fost în locul lui Sorin Cârţu, nu aş fi acceptat această ofertă pentru nimic în lume. Nu aşa se face, ne dă telefon un preşedinte, stăm douătrei luni, luăm doi-trei lei şi plecăm", a spus Piţurcă luni seară, la Sport.ro. Ieri, Victor Piţurcă a mai îndulcit tonul. "Timpul va decide dacă Sorin Cârţu a făcut sau nu o alegere bună. Dacă a fost de acord cu condiţiile patronului, treaba lui", a declarat Piţi pentru EVZ.

Mircea Rădulescu, directorul Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, crede că Sorin Cârţu o să facă treabă bună în Ghencea, dar cu condiţia să-şi reprime ieşirile necontrolate, precum cea de la Basel, când a spart geamul băncii tehnice, în urma căreia a fost demis de la CFR Cluj. "Pe Sorin Cârţu l-am apreciat întotdeauna. Singurul lui defect e acela că, la o anumită temperatură, cedează!", ne-a spus "Riciu".

Dacă pe alţi tehnicieni i-a aşezat pe "jilţul condamnatului", pentru ca ulterior să-i umilească, pe Sorin Cârţu, Gigi Becali l-a adus ieri la "palat", dar conferinţa de presă s-a ţinut afară. Asta nu înseamnă că pe "Sorinaccio" îl aşteaptă vremuri mai frumoase decât pe ceilalţi. Singurii care nu au acceptat să meargă în "bârlogul ursului" au fost Victor Piţurcă şi Ilie Dumitrescu.

"Mi-aş dori să facă treabă, dar eu zic că nu e un antrenor potrivit pentru Steaua. E recunoscut ca un tehnician defensiv, fiindcă a antrenat numai echipe mici şi era nevoit să se apere.", EMERIC IENEI, fost antrenor al Stelei

Sorin CartuBIOGRAFIE

Cârţu a debutat în Ligă la 55 de ani!

Sorin Cârţu şi-a început meseria de antrenor în 1988, la Universitatea Craiova. Cu gruparea din Bănie, "Sorinaccio" a câştigat singurele sale trofee ca tehnician: campionatul şi Cupa României, în 1991.

Cârţu a mai pregătit naţionala de tineret a României (în perioada 1993-1995), Rapid (1995), Universitatea Craiova (1995-1996), Extensiv Craiova (1997), Veria (1997-1998), Extensiv (1998-2000), Universitatea (2002-2003), Oţelul (2004), FC Argeş (2005-2006), FC Timişoara (2006), FC Naţional (2006-2007), Dacia Mioveni (2007-2008), Pandurii (2008-2009 şi 2010) şi CFR Cluj (2010).

Cârţu a debutat în Liga Campionilor abia anul trecut, cu formaţia din Gruia. Bun prieten cu Gigi Neţoiu, Cârţu e catalogat de unii oameni din fotbal drept un antrenor cu metode învechite, care a făcut parte din fosta "Cooperativă".

PE CRACĂ

Mihai Stoica nu demisionase până aseară, deşi promisese că va face acest lucru imediat ce va fi angajat "Sorinaccio", iar corul contestatarilor şi numărul ironiilor la adresa lui au crescut simţitor

Situaţia lui Mihai Stoica rămăsese aseară în coadă de peşte. Oficialul care clama că se ghidează după un principiu solid - "Mai bine mor în picioare decât să trăiesc o viaţă în genunchi" - şi-a pierdut orice urmă de demnitate şi a ezitat să ia o decizie radicală, aceea de a pleca, chiar dacă ironiile la adresa lui s-au înmulţit. Nici rolul său în club, dacă nu va renunţa la post, nu mai este nici pe departe la înălţimea pretenţiilor sale, urmând a îngroşa rândurile băgătorilor de seamă.

"A lăsat mândria pentru interesele personale"

Gigi Becali l-a lăsat definitiv din braţe, oferindu-i în schimb o nouă porţie de umilinţă, spunându-i că n-are ce să caute pe lângă antrenorul Sorin Cârţu şi că treaba sa va fi să caute jucători.

Emeric Ienei, cel mai titrat antrenor din istoria Stelei, l-a pus la zid pe oficialul-bătăuş. "La Steaua nu mai există mândrie, jucătorii se pun în genunchi în faţa spectatorilor pentru că i-a determinat MM. A zis că a văzut el la Bayern München. Mai bine am copia jocul lui Bayern München decât astfel de modalităţi de a-şi cere scuze", a tunat "nea Imi".

Ienei s-a arătat indignat şi de altă declaraţie a managerului: "M-a mai şocat că Stoica a spus că pentru el nu există Dumnezeu şi că fanii sunt Dumnezeul lui! Păi, când i-a dat o palmă acelui spectator, ce mai însemnau fanii? Când a minţit, atunci sau acum? A zis ce-a zis şi de Becali şi s-a întors. A lăsat mândria pentru interesele personale. Şi îşi mai permite să se ia de foste glorii ale clubului. Îmi pare rău, pentru că-l credeam un om inteligent şi civilizat, dar toate astea nu arată cine ştie ce nivel de civilizaţie".

Piţi îl vede îngrijitor

Victor Piţurcă i-a transmis lui MM ce viitor va avea dacă fostul selecţioner va reveni în Ghencea: "Nu vreau să vorbesc prea mult despre MM Stoica, ar însemna să-l bag prea mult în seamă. Nu mă miră că Miţa Travestita, cum îi spun eu lui MM, s-a răzgândit în privinţa demisiei de la Steaua. Aşa e ea, perversă, azi spune una şi mâine alta! O să rămână la Steaua şi o să lucreze cu Cârţu, o să-l lucreze pe la spate! Dacă e posibil să lucreze cu mine, în cazul în care voi reveni în Ghencea? Da, e posibil, o să lucreze pe la îngrijirea terenurilor". Tudorel Stoica l-a ironizat şi el: "Mottoul lui s-a schimbat: «Decât o moarte în genunchi, mai bine o viaţă pe burtă!»".

Găman vrea în Ghencea

Fundaşul central Valerică Găman, declarat ieri jucător liber până în vară, când va reveni la Universitatea Craiova, şi-a oferit serviciile grupării "roşalbaştrilor", unde ar vrea să joace până în vară.

"Vreau la Steaua, nu vreau la Dinamo. Contează enorm că o să fie antrenor Sorin Cârţu, el m-a sunat. Vreau să ajut Steaua după ce am văzut dezastrul cu Braşov. Din vară, sper să mă transfer la o echipă din străinătate. Aş avea şanse mai mari să ajung la o echipă mare de la Steaua, nu de la Dinamo", a declarat Găman aseară, la Sport.ro.

Venirea lui Găman este o surpriză fiindcă, în acest moment, în Ghencea este inflaţie de fundaşi centrali: Gardoş, Geraldo, Iliev, Martinovici, Galamaz şi Baciu.

10.000 de euro este salariul lunar al lui MM Stoica la Steaua, deşi atribuţiile lui sunt să facă atmosferă în vestiar şi scandal pe la televiziuni

CIRC

Cacealma cu contractul lui Cosmin Olăroiu

Cosmin Olăroiu a fost primul antrenor care a avut "onoarea" să probeze "jilţul condamnaţilor" din reşedinţa lui Gigi Becali pe care acesta pompos o denumeşte "palat".

În aprilie 2007, Oli şi Gigi au apărut în faţa presei prezentând un nou contract pe care antrenorul lar fi semnat cu Steaua. "Oli nu pleacă până în 2010. Şi-a prelungit contractul cu trei ani", a spus atunci Gigi Becali.

Totul s-a dovedit o minciună sfruntată, cei doi fluturând în faţa presei vechiul angajament al antrenorului. Oli n-a mai rezistat nici măcar trei luni, iar pe 23 iunie a plecat la Al-Hilal, în Arabia Saudită. Despărţirea lui Oli de Steaua a fost oficializată pe 24 iunie de pe acelaşi scaun din reşedinţa din Aleea Alexandru.

MINCIUNĂ. Oli şi Gigi au fluturat un act "la mişto"

GHINIONIST

Gică Hagi a fost călcat în picioare

Gică Hagi a păţit-o cel mai rău. El a avut parte de unul dintre cele mai scurte mandate (25 iunie-20 septembrie 2007), dar poate cel mai lung şir de cuvinte grele. Naşul fetelor patronului stelist a devenit, în nici trei luni, dintr-un "mare antrenor" inamicul public numărul 1 al fostului oier.

Nimeni n-a ţinut cont de avertismentele enunţate după acel moment de Gică Hagi, la fel de valabile şi astăzi. "Nu se poate să-ţi ia mintea, personalitatea, demnitatea. Sper ca acest lucru să fie un exemplu. Antrenorul sper ca deacum încolo să aibă această autoritate, să fie lăsat în pace. E atât de simplu. Îmi pare rău, dar mi s-a întins o cacealma. Nu numai că ia noţiunea de antrenor, dar nu se opreşte aici. Distruge şi jucătorii", a spus "Regele" la plecare.

IPOSTAZĂ. Hagi a fost gâtuit de emoţie la prezentare

VICTIMA DE SERVICIU

"Fiara", sacrificată de patru ori

Marius Lăcătuş n-a avut prea mult noroc în colaborările cu patronul clubului pentru care a scris istorie şi al cărui simbol este.

În octombrie 2005, Lăcă a fost instalat preşedinte, fiind prezentat oficial la sediul de atunci al clubului, la "Marriott". Deşi i s-a promis că va rămâne "până la adânci bătrâneţi", a cedat după câteva luni. Contractele de antrenor, trei la număr, au fost marcate tot timpul de instabilitatea scaunului din cauze muultiple.

Primul mandat l-a început tot pe "jilţul condamnaţilor" şi a durat din 28 octombrie 2007 până pe 22 octombrie 2008. Al doilea a durat fix cinci luni (15 decembrie 2008-15 mai 2009) şi s-a terminat la fel. Al treilea descălecat ca antrenor a început pe 28 septembrie 2010 şi s-a frânt brusc pe 7 martie 2011.

MARIUS PĂŢITUL. Lăcătuş a zâmbit când a ajuns la locul "execuţiei"

"URARE"

"Tată, măcar un an şi jumătate să prinzi"

Dorinel Munteanu a venit la Steaua în 2008, la sfârşitul lunii octombrie, şi a fost dat afară pe 14 decembrie în acelaşi an. "Neamţul" semnase un contract pe doi ani, dar Gigi l-a avertizat încă de când l-a aşezat pe "scaunul electric": "Tată, măcar un an şi jumătate să prinzi!".

Gigi a explicat atunci şi ce-l mână să schimbe tehnicienii ca pe ciorapi. "Nu devorez eu antrenorii, se devorează singuri prin lipsa de rezultate".

"Munti" a primit în direct şi fără niciun avertisment prima imixtiune a patronului în treburile sale chiar în momentul instalării: "Massimo Pedrazzini (n.r. - antrenorul secund care a lucrat cu mai mulţi tehnicieni, dar servil lui Becali) nu pleacă nicăieri, că se întâmplă ca acum, câte ceva şi... pac-pac".

PIERDUT. Dorinel Munteanu, în umbra dictatorului Becali