Evenimentul Zilei > International > Elon Musk vrea să trimită arme nucleare în spațiu. Acuzații șocante ale Rusiei
Elon Musk vrea să trimită arme nucleare în spațiu. Acuzații șocante ale Rusiei

Elon Musk vrea să trimită arme nucleare în spațiu. Acuzații șocante ale Rusiei

În spatele îndrăznețului plan al fondatorului Space X și Tesla, de a bombarda nuclear planeta Marte, pentru a o face adaptabilă vieții umane, Moscova vede altceva.

Potrivit directorului agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, planul lui Musk nu are ca scop adaptarea planetei Marte la viața umani ci este un paravan pentru a desfășura arme nucleare în spațiu.

Planul lui Elon Musk, fondator și PDG al companiei Space X, constă în a „Teraforma” planeta roșie prin declanșarea de explozii termonucleare deasupra calotelor polare ale planetei Marte pentru a se evapora dioxidul de carbon înghețat stocat acolo.

Potrivit lui Elon Musk, aceasta ar declanșa un efect de seră, crescând suficient temperaturile medii ale planetei Marte pentru susținerea vieții umane.

„Înțelegem că un singur lucru se ascunde în spatele acestei demagogii: este vorba de un paravan pentru lansarea de arme nucleare în spațiu”, a declarat șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, într-un interviu cu omul televiziunii pro-Kremlin, Vladimir Soloviov.

Dmitri Rogozin a calificat ideea lui Elon Musk drept „inumană”, spunând că ea ar „distruge planeta”.

„Vedem astfel de tentative. Noi le considerăm ca inacceptabile și ne vom împotrivi în orice măsură va fi posibil”, a declarat Dmitri Rogozin, adăugând că Rusia pregătește „un răspuns” și că reglementările internaționale interzic clar orice desfășurare de arme nucleare în spațiu, scrie The Moscow Times.

Anterior declarațiilor lui Rogozin, directorul executiv pentru programe avansate și știință ale Roscosmos, Alexandr Bloșcenko, a declarat pentru agenția TASS că planul lui Elon Musk ar necesita detonarea a peste 10.000 de ogive nucleare.

Ca răspuns, patronul Space X a scris pe Twitter: „Nici o problemă”.

Dmitri Rogozin nu se află la primul atac la adresa lui Elon Musk, pe care l-a acuzat în special că încearcă să elimine Moscova de pe piața rachetelor purtătoare, scăzând prețul zborurilor spațiale comerciale.

Comentariile directorului Roscosmos intervin la o zi după ce Space X a fost constrânsă să amâne lansarea istorică a navei spațiale Dragon către Stația Orbitală Internațională, din cauza vremii defavorabile.

Lansarea, prevăzută sâmbătă, este de mare importanță. În caz de succes, această misiune a NASA va trimite un mesaj crucial: Statele Unite nu vor mai fi dependente de rachetele rusești Soyuz pentru a accede în spațiu.

Pe de altă parte, planul lui Elon Musk, „Nuke Mars”, a fost criticat de specialiști: dincolo de „forțarea” creării unui efect de seră masiv pe planeta Marte (în momentul în care omenirea se străduiește să-l reducă pe cel al Pământului), utilizarea energiei nucleare pune probleme nu numai etice dar și de dificultăți tehnice legate de acest proiect.

În plus, nu este sigur că bombardarea nucleară a planetei Marte ar fi suficientă pentru eliberarea de destul CO2 pentru a crea o atmosferă viabilă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.