Elon Musk cumpără Twitter. Cum a reușit miliardarul să-i convingă pe acționarii companiei

Sursa: Arhiv EVZ

Reprezentanții Twitter spun că acceptă să cedeze rețeaua lui Elon Musk, după ce anterior refuzaseră acest lucru. Afaceristul american a pus pe masă o sumă colosală, conform CNN.

Conducerea Twitter transmite că acceptă oferta lui Elon Musk în valoare de aproape 43 de miliarde de dolari în bani, despre care directorul Tesla spune că este „cea mai bună și finală” variantă, conform Reuters.

În cursul zilei de luni, compania Twitter ar putea să anunțe vânzarea la 54,2 dolari per acțiune, asta pentru că urmează o întâlnire a Consilului de Administrație, cu scopul de a recomanda tranzacția acționarilor din cadrul Twitter. Totuși, este luată în calcul varianta ca întreg planul să nu fie pus în aplicare.

Platforma Twitter va fi achiziționată personal de către Elon Musk, și nu de către compania Tesla, care nu va fi implicată în tranzacție. Mai mult, șefii actuali ai Twitter încearcă să păstreze posibilitatea de a putea cere și alte acorduri, chiar dacă semnarea cu Musk are loc. Totuși, Musk ar dori să preia total compania, astfel încât rețeaua Twitter să devină un loc de manifestare a discursului liber, așa cum spunea șeful Tesla, conform Digi24.

Elon Musk a decis și ce să facă cu membrii din Consiliu

Elon Musk a spus că nu va plăti membrii Consiliului de Administrație dacă reușește să achiziționeze Twitter.

„Salariul Consiliului de Administrație va fi de 0 USD dacă oferta mea reușește, ceea ce înseamnă că se vor economisi circa 3 milioane de dolari pe an”, a scris Musk pe Twitter.

Musk a răspuns recent la o întrebare despre consiliul companiei, care susținea că interesele sale nu sunt aliniate cu acționarii. Subiectul, al partenerului de management al Future Fund, Gary Black, a evidențiat compensarea celor 11 membri ai Consiliului de Administrație Twitter care câștigă împreună aproximativ 2,9 milioane de dolari în numerar și acțiuni, potrivit unui dosar al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.

Tweet-ul lui Musk despre compensarea membrilor Consiliului a venit după ce acesta a postat pe Twitter că „interesele economice” ale acestora „pur și simplu nu sunt aliniate cu acționarii”.

Musk este cel mai mare acționar individual al platformei de socializare, după ce a cumpărat acțiuni în acest an, echivalente cu 9,1% din firmă. El a fost, pentru scurt timp, cel mai mare acționar general al companiei, până când firma de investiții Vanguard și-a majorat pachetul de acțiuni la 10,3%, potrivit unui dosar SEC raportat pentru prima dată de Wall Street Journal.

Refuzul lui Elon Musk

La începutul acestei luni, Twitter a anunțat că miliardarul se va alătura Consiliului său de Administrație – dar câteva zile mai târziu Musk a refuzat decizia. Consiliul Twitter a declarat atunci că va desfășura apărarea – cunoscută și sub numele de plan pentru drepturile acționarilor – pentru a respinge oferta de preluare a lui Musk.

Acest sistem funcționează prin creșterea numărului total de acțiuni ale unei companii, făcând mai greu pentru orice parte interesată să cumpere toate acțiunile. Musk este cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă estimată la 255 de miliarde de dolari, potrivit Yahoo News.