Elon Musk a purtat discuții cu Vladimir Putin. Amănunte incendiare

sursă: X / Elon Musk

Elon Musk, discuții cu Putin. Potrivit unui material publicat de The Wall Street Journal, Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX, a purtat conversații private cu președintele rus Vladimir Putin încă de la sfârșitul anului 2022. O schimbare importantă.

WSJ a citat „mai mulți actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși”  care au confirmat conversațiile care au avut loc între Putin și Musk. Elon Musk este un megadonator republican și contractor al Pentagonului. Subiectele au inclus chestiuni de afaceri, personale și geopolitice, taxate ca fiind cel puțin ciudate.

Într-una dintre situații, Putin a făcut presiuni asupra lui Musk pentru a forța SpaceX să retragă serviciul său de comunicații prin internet prin satelit, Starlink, din Taiwan. Ca o favoare pentru președintele chinez Xi Jinping, a scris WSJ. Citând două surse care cunoșteau situația. Beijingul este un aliat esențial al Kremlinului. StarShield este o versiune a Starlink, disponibilă pentru utilizarea militară.

Elon Musk discuta cu Putin frecvent

„Dacă povestea este adevărată că au existat mai multe conversații între Elon Musk și președintele Rusiei, atunci cred că ar fi îngrijorător, în special pentru NASA, pentru Departamentul Apărării, pentru unele dintre agențiile de informații”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, vineri la o conferință din Washington D.C. În plus, el a afirmat că problema „ar trebui investigată”.

Conversațiile, pe care WSJ le-a descris ca fiind un „secret bine păstrat” chiar și în guvernul SUA, nu au fost examinate în mod independent de CNBC. Cu toate acestea, reportajul ridică noi întrebări cu privire la modul în care Musk ia decizii în cadrul companiilor sale. Decizii care afectează geopolitica și securitatea națională a SUA. Cum ar fi unde și când să activeze tehnologia de comunicații prin satelit Starlink. Alte întrebări se referă, de asemenea, la modul în care Musk conduce și deține rețeaua socială X.

În timpul unei vizite la Taiwan cu o delegație a Congresului în septembrie, reprezentantul Mike Gallagher, președintele unei comisii a Camerei Reprezentanților privind China, a aflat că StarShield nu era disponibil pentru forțele americane din zonă. Deși au negat declarația congresmanului, Musk și SpaceX au susținut că au respectat pe deplin contractul cu Pentagonul, așa cum a raportat NBC News.

Reprezentanții Musk, SpaceX și Tesla nu au răspuns imediat la solicitări de declarații.

Laude de la Kremlin

Timpul de decenii, KGB-ul rusesc și agenția sa succesoare, FSB, s-au străduit să controleze media și să ajungă la cât mai mulți oameni cu mesaje anti-occidentale sau pro-Kremlin. În timp ce Musk se afla în mijlocul unei achiziții și preluarea Twitter, conversațiile dintre el și Putin, ar fi avut loc destul de des. Anterior, se știa că Musk a participat la cel puțin o conversație directă cu Putin, scrie CNBC.

În 2022, Ian Bremmer, fondatorul grupului Eurasia și analist politic, a spus că Musk a discutat cu Putin înainte ca proprietarul X să posteze mesaje în social media despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei la începutul lunii octombrie. Musk a sugerat ca Kievul să rămână „neutru” și ca Ucraina să cedeze Crimeea Rusiei. El a continuat să promoveze ideea că unii oameni din Ucraina ar prefera să se alăture Rusiei, folosind X (fostul Twitter).

În acel moment, Musk a spus: „Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum aproximativ 18 luni. Spațiul a fost subiectul”. În septembrie 2023, aproximativ un an mai târziu, Putin l-a lăudat public pe Musk, numindu-l un „om de afaceri talentat”.