În cea mai secretă întâlnire anuală a puternicilor lumii nu se organizează conferințe de presă, nu se fac declarații, presa nu are acces, nu se înregistrează stenograme, iar participanților li se cere să nu facă publice declarațiile celorlalți.

„Crème de la crème”

Doi premieri, patru miniștri de Finanțe, fostul secretar de Stat american, Henry Kissinger, șefa FMI, Christine Lagarde, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, fostul președinte CE, Jose Manuel Barroso, se află și ei pe lista invitaților, alături de antreprenori și politicieni din toată lumea.

Principalele subiecte de discuție, date publicității, se referă la unitatea europeană, imigrația, alegerile prezidențiale din SUA, China, Orientul Mijlociu, Rusia și „clasa de mijloc”.

Criza refugiaților din Europa, care s-a înrăutățit în ultimul an, figurează pe agenda intereselor din acest an și ar putea deveni o prioritate, având în vedere că sutele de mii de oameni care au sosit pe continentul european au condus la o altă problemă: preferința electoratului pentru partidele naționaliste.

„Unitatea europeană” se referă la apropiatul vot, de pe 23 iunie, referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, un risc la adresa viitorului Uniunii Europene, organizație care, spun unii, ar fi fost inventată chiar de Grupul Bilderberg.

Decizii politice

Anul trecut, Bilderberg a fost mai degrabă susținător pentru Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă, iar anul acesta va fi atent analizată posibilitatea ca Donald Trump să ajungă la putere. Numele senatorului anti-Trump Lindsey Graham pe lista invitaților poate indica faptul că grupul va dezbate modul în care se poate bloca o victorie a acestuia. Prima reuniune Bilderberg a avut loc în 1954, de atunci evenimentul desfășurându-se anual, cu 120-150 de oameni importanți ai momentului pe lista participanților.

Pentru a combate teoriile conspirației care privesc conferința, din cauza naturii sale selective și secrete, organizatorii susțin că „este vorba doar de un forum informal de dezbatere a problemelor majore ale lumii”. Presa internațională a scris mereu că, de fapt, acolo se decide viitorul președinte american și când va începe un nou război.

Măsuri de securitate

Pentru asigurarea securității, armata germană a fost pregătită în avans și polițiștii desfășurați pe străzi, iar un gard înalt a fost instalat în jurul Hotelului Taschenbergpalais Kempinski, unde are loc conferința. În proximitate se află circa 400 de membri ai forțelor de ordine. Pe lângă asigurarea ordinii și securității, ofițerii vor „proteja” participanții de „asaltul” jurnaliștilor și al protestatarilor, pe parcursul celor patru zile, cât se desfășoară conferința. Anul trecut, în Austria, au fost organizate manifestații ample, demonstranții acuzând participanții la conferință că sunt corupți și elitiști.

Te-ar putea interesa și: