Evenimentul Zilei > Social > Elevul huligan: orăşean „lipit de televizor“, cu părinţi ocupaţi | VIDEO
Elevul huligan: orăşean „lipit de televizor“, cu părinţi ocupaţi | VIDEO

Elevul huligan: orăşean „lipit de televizor“, cu părinţi ocupaţi | VIDEO

Tinerii care învaţă în şcolile periferice ale marilor oraşe, în clase cu mulţi elevi, sunt mai predispuşi la acte de violenţă decât colegii lor de la sate. Motivele principale: numărul prea mare de ore petrecute în faţa televizorului şi timpul prea puţin acordat de părinţi.

Cazul celor trei eleve de la Liceul „Elena Cuza“ care au mutilat o adolescentă de la Şcoala nr. 156 din Bucureşti a determinat conducerile şcolilor din Capitală să convoace şedinţe cu părinţii în care să se discute despre violenţa fizică şi verbală din clase. Reacţia liceenilor însă a fost să posteze filmuleţul cu batjocura pe internet.

Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că va organiza, în maximum trei săptămâni, o dezbatere legată de violenţa şcolară. Asta, în condiţiie în care ultimele studii efectuate şi campanii desfăşurate nu au dus la niciun rezultat concret. Mai mult decât atât, cazurile de violenţă între elevi sau între elevi şi profesori sunt în creştere.

Un portret-robot al şcolarului care poate provoca acte de violenţă, realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în studiul „Violenţa în şcoli“ din 2005, arată că elevii de gimnaziu, de la şcoli de periferie din mediul urban, care învaţă în clase cu un număr mare de copii sunt mai predispuşi la a deveni agresori decât cei mai mici, de la sate.

Programe TV mai violente
ca-n America
C

auza principală este, în opinia specialiştilor, faptul că adolescenţii imită la şcoală ceea ce văd la televizor, în familie şi, nu în ultimul rând, la gaşca din cartier. Directorii unităţilor de învăţământ se simt neputincioşi şi apelează, prin intermediul şedinţelor, la sprijinul părinţilor. Aceştia dau vina pe programele de la televizor, care, aşa cum recunosc şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), sunt mai violente decât cele difuzate în Statele Unite ale Americii.

„CNA a realizat, cu Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare al Facultăţii de Sociologie, un studiu privind violenţa în programele de televiziune, conform căruia se constată o pondere mai mare a violenţei în programele româneşti decât în cele americane. Creşterea numărului de copii care au televizorul în camera lor s-a dublat“, a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Părinţii sunt prea ocupaţi


Psihologii sunt de părere că reducerea cazurilor de violenţă ar putea veni tot din familie, doar că părinţii sunt prea ocupaţi să mai aibă grijă de copii.

„Cei mici sunt puşi în relaţie directă cu modele de violenţă – de la ce se întâmplă pe stadioane, la violenţa promovată de mass-media, la jurnalele de ştiri de la ora 17.00, spre exemplu. Accesul copiilor la comportamente violente este din ce în ce mai direct“, spune psihologul Augustin Cambosie. Pe de altă parte, copilul este expus din ce în ce mai mult influenţei anturajului, a copiilor din cartier sau a persoanelor mai în vârstă care abuzează de naivitatea lor. „Şi asta, întrucât părinţii au programe de lucru din ce în ce mai lungi şi nu-i mai pot supraveghea suficient“, adaugă psihologul.

REACŢII

Liceenii comentează pe net

Consiliul profesoral extraordinar de la Liceul „Elena Cuza“ s-a întâlnit ieri-seară, într-o şedinţă, pentru a stabili sancţiunile pe care urmează să le aplice celor trei eleve care au agresat-o pe fata de la Şcoala nr. 156. Până la ora închiderii ediţiei, profesorii nu dăduseră un verdict. Pe de altă parte, liceenii au postat pe internet filmul agresiunii şi au adus numeroase injurii, atât la adresa elevelor care au lovit-o şi maltratat-o pe adolescenta de 12 ani, cât şi la adresa fetei agresate.

„Nenorocitelor ce sunteţi, aţi desfigurat-o pe viaţă, aţi ars-o cu ţigări! E doar un copil, pentru numele lui Dumnezeu! Realizaţi măcar un moment ce aţi făcut?“, „Na, mă, poftim cultură de la nişte târfe de 2 lei“ – sunt doar două dintre postările celor care au urmărit cazul.

Trei eleve de clasa a IX-a, care se pregăteau să devină cadre didactice la Liceul „Elena Cuza“ din Capitală, au torturat fără milă o fată de 12 ani, sub ochii colegilor. Totul s-a întâmplat luni, 24 martie, când adolescentele au bătut-o pe fată, apoi au tuns-o şi au ars-o cu ţigara pe faţă. Motivul: puştoaica ar fi îndrăznit să se îndrăgostească de iubitul uneia dintre ele.