Elevii români riscă să fie discriminaţi în interiorul Uniunii Europene, dacă educaţiei nu i se va acorda importanţa cuvenită în următorii ani, a avertizat ieri preşedintele Traian Băsescu, la manifestarea „Cea mai mare lecţie din lume“, organizată simultan în 100 de ţări.
Prezent la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, din Capitală, Băsescu a spus că, în momentul de faţă, există bani pentru acest domeniu, însă aceştia nu sunt repartizaţi în funcţie de priorităţi. „Dacă tot s-a dublat bugetul faţă de 2004, de ce să nu facem toalete în şcolile de la sat şi să dublăm salariile? Este o chestiune de responsabilitate. Şi este responsabilitatea Ministerului Educaţiei să păstreze acest echilibru“, a arătat preşedintele. O altă nevoie subliniată de şeful statului a fost aceea de a micşora numărul orelor de curs, care în momentul de faţă transformă copiii în nişte „maşinării plictisite“.
Priorităţile educaţiei, de la elevi la ministru
Principalele probleme discutate în timpul lecţiei deschise au fost discriminarea în şcoli a copiilor cu dizabilităţi, a romilor şi a elevilor de la sate, precum şi creşterea calităţii educaţiei. La cursul organizat ieri, catalogat drept unul record, au participat aproximativ cinci milioane de elevi din 100 de ţări. Numai în România, evenimentul a fost organizat simultan în 200 de şcoli şi au participat 30.000 de persoane.