Elevii îl dau în judecată pe ministrul Educației: ”Profesorii de ce au voie cu telefon la ore?”

Asociația Elevilor din România condamnă dur modul în care Ministerul Educației Naționale a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), care reglementează modul de funcționare a școlilor.Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda, îl acuză pe ministrul Liviu Pop că a încălcat Constituția României, avertizându-l că elevii din România iau în calcul să atace în instanță Ordinul ministrului, cerând anularea actului normativ.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), una dintre cele mai active din țară, s-a revoltat după ce ministrului Educației, Liviu Pop, a postat pe facebook  informația modificării prin ordin de ministru a unui număr de 63 de prevederi din ROFUIP, fără ca acestea să fie supuse unui proces de consultare publică. Perntru că “ne cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele”, președintele AEC, Alexandru Manda, 17 ani, care știe fiecare virgulă din Constituție și mai ales din legea Învățământului, a luat legătura cu celelalte asociații din țară pentru contestarea modului în care a acționat ministrul.

“Este prima oară când, în mijlocul anului școlar se modifică ROFUIP. Ministrul trebuie să motiveze care era urgența. În Dreptul civil, lipsa consultării publice la propunerile de  modificare a ROFUIP este caz de nulitate absolută. Asta reprezintă de fapt reaua voință și disprețul față de lege al Ministerului Educației care  a vrut să limiteze anumite drepturi ale elevilor  fără o consultare solidă a acestora”, spune, indignat, Alexandru Manda.

 “Se încalcă dreptul de proprietate”

 Având în spate numeroase victorii, chiar și în instanță, împotriva autorităților locale sau centrale, creșterea burselor pentru elevi, fonduri pentru plata abonamentelor elevilor navetiști, manual școlare gratuite pentru toți elevii  etc, Alexandru Manda are déjà un CV impresionant. Este pregătit să înceapă o nouă luptă cu sitemul. Prin noul Regulament, elevii află acum că, înaintea fiecărei ore, trebuie să își lase telefoanele într-un spațiu special amenajat. Acest lucru reprezintă o „încălcare gravă a Constituției”, acuză Alexandru Manda, venind cu argumente solide: “Conform art 916 din Codul Civil, posesia este o prerogativă a dreptului la proprietate iar prin această modificare practic se limitează exercitarea posesiei asupra unui bun al elevilor. Deci se încalcă dreptul la proprietate privată. Ori, conform art 53 din Constituție limitarea exercitării drepturilor fundamentale se poate face doar prin legea organică, adică prin parlamentul României, nu prin ordin de ministru. Și doar în cazuri bine justificate precum asediu, stare de război, și atenție, prevede expres Constituția, pe perioadă determinată”.

”Nu ne lăsăm”

Elevii din Constanța se consultă pe rețelele de socializare cu colegii din țară. Copiii se întreabă de ce ministrul Liviu Pop nu interzice și profesorilor folosirea telefonului în timpul orelor de curs, fiind multe cazurile în care dascălii vorbesc la telefon sau se uită pe internet. O altă modificare în Regulamant se referă la elevii din clasele I-IV, care trebuie duși la școală, în mod exclusiv, de către părinte sau un tutore legal.

“Nu avem cazul excepției când, din cauza programului încărcat, poate un părinte apelează la un baby sitter sau la o rudă. Ministerul Educației nu a prevăzut așa ceva și sunt curios care vor fi sancțiunile pentru părinți”, se întreabă șeful elevilor din Constanța. În consecință Asociația Elevilor din România va efectua o analiză amplă a tuturor modificărilor. Apoi, elevii iau în calcul o acțiune în instanță pentru suspendarea și anularea ROFUIP. “Ne consultăm și cu specialiștii în drept. Nu excludem utilizarea oricăror mijloace legale pentru asigurarea respectării drepturilor legale ale elevilor și anularea ROFUIP. Oricum, nu ne lăsăm”, a încheiat Alexandrui Manda.