În perioadă 17 - 21 noiembrie, elevii și profesorii voluntari ai Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară participă la campania socială națională de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate, "Săptămâna legumelor și fructelor donate", eveniment ajuns la cea de-a cincea ediție, informează Bună Ziua Iaşi.
În urmă succesului înregistrat de campaniile naționale, anume Săptămâna cartofului donat, Săptămâna legumelor donate și Săptămâna legumelor și fructelor donate, organizate de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Asociația "Children's High Level Group", cei doi parteneri au hotărât continuarea și îmbunătățirea acestui demers. Astfel, în perioadă menționată, la Iași se va organiza campania socială de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate "Săptămâna legumelor și fructelor donate". Evenimentul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale, fiind un demers al Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), în care se vor implică voluntarii, elevisi profesori, din fiecare unitate de învățământ care adera la acțiunile devoluntariat SNAC. Scopul acestei campanii este acela de a sensibiliza elevii și profesorii din unitățile de învățământ cu privire la situația dificilă în care se află persoanele afectate de lipsă de alimente. Prin acest demers se intenționează consolidarea abilităților copiilor de a trăi împreună cu ceilalți într-o societate unită și solidară, în care contează valențele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea.
Campania Săptămâna legumelor și fructelor donate implică colectarea de legume și fructe de elevii voluntari implicați în programul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară(SNAC) la nivelul unităților de învățământ și donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituții sociale. Cele trei etape ale campaniei sunt identificarea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, a persoanelor aflate în dificultate, prezentarea campaniei în unitățile școlare de voluntarii SNAC și colectarea tuturor donațiilor, constând în fructe și legume, la nivelul unităților de învățământ implicate în SNAC. Donațiile colectate vor fi dirijate către familiile aflate în dificultate. Unitățile de învățământ vor avea libertatea de a găsi cele mai potrivite modalități de realizare a obiectivelor campaniei. În anul școlar 2013-2014 acest demers social a avut un impact deosebit la nivelul comunității școlare ieșene. Concret, în județul Iași s-au implicat 70 de școli și grădinițe, care au antrenat în acest demers 5.501 elevi și preșcolari, precum și 654 de cadre didactice. Au beneficiat de rezultatele campaniei 3.658 de persoane defavorizate din județul Iași. Donațiile au constat în legume și fructe în cantitate totală de aproximativ 14.500 kilograme, alte tipuri de alimente (266 de kilograme de făină albă, mălai, paște făinoase, 47 litri de ulei, 16 borcane cu zacuscă, 13 kg orez, 12 kg zahăr, 74 de borcane compot, dulceața și gem, dulciuri), precum și sume de bani. Beneficiarii au fost persoane din categorii defavorizate, anume elevi cu dizabilități din școli speciale sau din Centre deplasament, familii aflate în dificultate din comunități apropiate școlilor, bătrâni din instituții de ocrotire socială.