Evenimentul Zilei > Actualitate > Elevii din Constanța vor pază în școli. Primarul Decebal Făgădău, somat să ia măsuri
Elevii din Constanța vor pază în școli. Primarul Decebal Făgădău, somat să ia măsuri

Elevii din Constanța vor pază în școli. Primarul Decebal Făgădău, somat să ia măsuri

Asociația Elevilor din Constanța solicită, public, primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali să adopte un pachet de măsuri pentru asigurarea pazei unităților școlare. Elevii au dreptul să învețe în condiții de siguranță, atrage, AEC, atenția.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administrația locală să respecte legea și să asigure paza unităților școlare pe care le are în subordine, informează elevii într-un comunicat de presă. “Cea mai recentă solicitare a fost în cadrul dezbaterii publice pe bugetul local, unde, în calitate de reprezentanți ai elevilor constănțeni, am antamat solicitările pe care le avem cu privire la finanțarea învățământului. Primarul Decebal Făgădău a admis faptul că municipalitatea încalcă legea prin neasigurarea pazei unităților de învățământ și a dat asigurări că Primăria și Consiliul Local Constanța vor adopta măsuri pentru normalizarea situației și intrarea în legalitate, cel târziu la începutul anului școlar 2018-2019”, explică președintele AEC, Andrei-Mihai Tănase.

 

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a spus că va găsi o soluție pentru rezolvarea pazei în școli, fie prin sistem de supraveghere video, fie cu paznici, înclinând pentru prima variantă.  AEC atrage atenția că până în prezent nu s-a făcut niciun progres în acest sens, iar în mai puțin de patru luni va începe un nou an școlar în care elevii constănțeni vor fi privați de dreptul de a învață în condiții de siguranță, care să nu le pună intregritatea fizică în pericol. Conform legii privind paza obiectivelor, Consiliul Local are obligația de a asigura paza clădirilor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Și tot prin lege, consiliile locale au obligația de a aloca fonduri pentru “securizarea clădirilor unităților de învățământ”.

 

În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării. Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiiilor condițiile optime pentru procesul de învățare.

 

AEC reiterează că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale. Elevii amintesc își amintesc de evenimentul petrecut în iarnă la o școală din centrul orașului când trei persoane au intrat în incintă și au bătut “cu bestialitate”, un elev. Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, acestea nu pot face nimic  altceva decât să imortalizeze.

 

Elevii constănțeni își doresc ca actele de violență să fie prevenite și împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestorasă fie soluționate. AEC solicită primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali ca încel mai scurt timp să înființeze un grup de lucru, împreună cureprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănțeni să învețe în unități de învățămân tîn care intregritatea fizică nu le este pusă în pericol.

 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România.

 

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).