Revoltați că primarul stabilit cuantumul burselor școlare fără consultarea lor, liderii Asociației Elevilor Constanța cer public edilului și consilierilor locali municipali care se întrunesc în ședință, la sfârșitul acestei săptămâni, să găsească soluții pentru majorarea sumelor pentru elevi.
Elevii constănțeni îl acuză pe primarul Decebal Făgădău că a elaborat proiectul privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru semestrul al II-lea fără consultarea lor și cu încălcarea cadrului legal privind transparență decizională. “În cadrul dezbaterii publice pentru bugetul pe anul 2018, acesta a declarat că orice decizie cu privire la burse va fi luată în urma consultării cu elevii, promisiune încălcată. De asemenea, proiectul nu a fost pus în dezbatere, conform legii privind transparența decizională”, arată AEC într-un comunicat de presă semnat de președintele Mihai Tănase, elev în clasa a IX a la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Constanța.
Pentru 2018, conform proiectului de hotărâre care va fi supus votării, vineri, în ședința CLM, cuantumurile burselor au rămas neschimbate: 50 lei - bursa de merit, 300 lei - bursa de performanță, 200 lei - bursa de studiu și 200 lei - bursa de ajutor social. Elevii consideră, astfel, atitudinea primarului Decebal Făgădău drept “sfidătoare” la adresa școlarilor din Constanța. “În acest sens, solicităm primarului Constanței și consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și până la ședința de vineri a Consiliului Local să amendeze proiectul în sensul majorării sumelor, conform cererilor AEC”, subliniază elevii.
În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată burselor a crescut de la 4 la 8 milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse școlare în municipiul Constanța. Pentru anul 2018, elevii au solicitat un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanță - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit - 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu - 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) și bursa socială - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie). Elevii vor fi prezenți, vineri, la ședința CLM Constanța.
AEC amintește că bursele școlare, prin aprobarea Ministerului Educației, au ca scop creșterea și sprijinirea performanței școlare (în cazul celei de performanță și merit), precum și facilitarea accesului la educație a elevilor proveniți din medii sociale de risc sau cu o situație materială precară (în cazul celei de studiu și ajutor social). AEC subliniază că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condițiile socio-economice și nevoile reale ale elevilor este fără rezultat: „În municipiul Cluj-Napoca, de exemplu, bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timișoara 70 de lei. Iar ca rezultat a acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naționale”.