Elevii din clasa a 9-a, din Republica Moldova, examene în condiții speciale

Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. În sistemul educațional din Moldova urmează să fie introdusă o probă adițională a examenului de clasa a noua. Care are scopul de-a oferi copiilor o a treia șansă de a susține examenul.

Decizia a fost luată ca urmare a scăderii ratei de promovare în urma reevaluărilor, după cum a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Îndemnul nostru către profesori, către director, către șefii de direcție, în special din raioanele vizate, este să se mobilizeze și să ajute copiii să treacă un examen simplu, elementar de clasa nouă, cel puțin cu nota 5, după 9 ani de studii”, a explicat Dan Perciun.

Cum se va schimba structura examenului dat de elevii de clasa a 9-a în Republica Moldova

Pe de altă parte, demnitarul a mai anunțat că elevii claselor a noua urmează să susțină examenul la centre speciale, după modelul celor folosite la Bacalaureat.

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova. Sursa foto/Dan Perciun

„Deci instituții de învățământ desemnate în calitate de centru de desfășurare a examenului, unde vor merge copiii pentru a-l susține și unde vom putea să asigurăm o monitorizare pe întreg teritoriu Republicii Moldova a bunii desfășurări a examenului. Totodată vom evalua centralizat lucrările la examenul de clasa nouă, așa cum facem și în cazul examenului de Bacalaureat”, a precizat ministrul. Dan Perciun a explicat că lucrurile vor rămâne la fel, pe fond.

„O să aplicăm în esență aceleași reguli la clasa nouă, pe care le aplicăm și la bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi. Deci, nu o să introducem cameră anul viitor, dar vom avea centru de desfășurare a examenului, vom avea monitorizare externă și vom avea evaluarea centralizată a lucrărilor”.

A scăzut rata de promovare

400 de voluntari care au mers, în anul în curs, în opt raioane ale Republicii Moldova, la 189 de instituții de învățământ. Ei au asistat la desfășurarea probei de examen în respectivele instituții. Apoi, aproximativ 30% dintre lucrări au fost reevaluate la Chișinău, pentru a verifica cât de corect au fost evaluate la nivel raional.

Iar efectul s-a văzut negativ, pentru că rata de promovare a scăzut. Un exemplu în acest sens este raionul Cimișlia, unde în anul 2023 rata era de 100%, anul acesta a ajuns la 64%, conform radiomoldova.md.