În ultima perioadă, mai mulți liceeni s-au revoltat cu privire la faptul că nu le este permis părăsirea unității de învățământ. Ei pretind că, astfel, directorii încalcă pratic Statutul Elevului. Conform legii educației, învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a.
La Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș, directorul unității de învățământ a declarat pentru EVZ că face acest lucru pentru că răspunde de siguranța și integritatea elevilor. „Există riscul ca în afara incintei școlii să se producă incidente. Noi avem două intrări și ținem mereu porțile închise. Nu poate cineva să păzească tot timpul porțile. Din punctul meu de vedere și al școlii, nu cred că este vorba de o restricționare. Ei știu că este o restricționare care vizează securitatea lor”, spune profesorul Aurora Stănescu, directorul Colegiului Național Unirea.
Statutul Elevului, aprobat prin Ordin de Ministru, este superior regulamentului intern. Numai că mulți directori nu vor să accepte această situație. Președintele Consiliului Județean Mureș a declarat pentru EVZ că „unii directori din județul Mureș au afirmat că acest statut al elevilor nu are nicio valoare, că este o joacă de copii, ceea ce este grav”, spune Ștefan Manea.
Elevii sar gardul sub ochii portarului
Nici în județul Alba situația nu este diferită. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțipan”, Liceul de Arte „Regina Maria” și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” sunt numai câteva dintre unitățile de învățământ care „sechestrează” elevii majori. În urma discuțiile avute cu Florin Râșteiu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba, directorul Chiciu Dan a declarat pentru EVZ că „în momentul de față există trei porți deschise prin care elevii majori pot părăsi oricând unitatea de învățământ”.
Până la această discuție, lucrurile nu stăteau deloc așa. O situație de-a dreptul penibilă se regăsește la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțipan”. Vocea elevilor din Alba, Florin Râșteiu, a declarat pentru EVZ că „directorul ține porțile închise pentru siguranța elevilor. Numai că elevii sar gardul pentru a părăsi incinta școlii. Cum vorbim de siguranță când elevii fac acest lucru sub ochii portarului?”
Pe de altă parte, directorul adjunct al colegiului, profesor Mihaela Basaraba, a spus reporterilor EVZ că „tinerii majori pot oricând să părăsească incinta școlii. Am pus în aplicare Statutul Elevului încă de când a fost aprobat. Numai că este mai greu cu legitimarea elevilor când aceștia revin în școală, pentru că își uită legitimația sau carnetul de elev”.
Conform declarațiilor lui Florin Râșteiu, la seminarul din județul Alba situația este diferită, în sensul că ”nu se poate părăsi incinta nici măcar dacă dirigintele sau un profesor permite unui elev să părăsească unitatea de învățământ, numai dacă directorul își dă aprobarea”.
În unele școli, se poate
La Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța lucrurile stau altfel. „În momentul de față, elevii care părăsesc unitatea de învățământ fac o solicitare pe care o depun la secretariatul unității de învățământ, prin care informează că părăsesc liceul”, a declarat, pentru EVZ, profesorul Carmen Bucovală, directorul adjunct al Liceului „Ovidius”.
La Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț, situația a fost reglementată altfel. Elevii majori pot oricând să părăsească unitatea de învățământ, pe baza unui act de identitate, prezentat portarului.
Poziția Consiliului Național al Elevilor
”Consiliul Elevilor va continua demersurile pentru respectarea Statutului Elevului și va evidenția cazurile grave de încălcare. Nu este normal ca unii directori să considere că acest Ordin de Ministru este inferior regulamentului școlar propriu”, a declarat, pentru EVZ, Petru Apostoaie (foto), președintele Consiliului Național al Elevilor.
Poziția fostului ministru al educației, Valentin Popa
Într-un răspuns oficial către doamna deputat Florica Cherecheș, fostul ministru al educației menționa faptul că „elevul major are drepturi cetățenești depline și răspunde personal pentru încălcarea prevederilor legale, iar în acest sens, interzicerea părăsirii incintei școlii încalcă drepturile tânărului major”.