Elevii cred că sistemul actual de învățământ nu îi pregătește pentru meseriile viitorului

Elevii cred că sistemul actual de învățământ nu îi pregătește pentru meseriile viitorului Sursa foto: Dreamstime.com

Un sondaj realizat în rândul elevilor de gimnaziu și liceu arată că aceștia nu cred că școala românească îi pregătește pentru viitor. Mulți spun că programa nu este adaptată la noile cerințe de pe piața muncii.

Elevii sunt de părere că sistemul educațional nu este adaptat pentru meseriile viitorului. 72 % dintre cei intervievați cred că școala nu le dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea, potrivit unui sondaj realizat de Asociația INACO.

Mai mult, 62.8% dintre elevi au spus că nu se văd profesând meseriile viitorului și consideră că problemele principale sunt programa și calitatea informațiilor pe care le primesc la școală.

Predare față în față

Aproape 15 % consideră că școala a integrat foarte bine educația digitală, în timp ce 70% cred că nu au dobândit competențele digitale necesare pentru viitoarea piață a muncii. Puțini elevi însă, 13.3% acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sondajul a mai arătat că doi din trei elevi s-au adaptat la predarea online și nu au întimpinat dificultăți majore. Totuși, mai mult de jumătate dintre elevi sunt de părere că prezența fizică la școală este ideală. O treime dintre elevi au spus că nu au fost motivați să învețe în mediul online, iar majoritatea susțin că au existat probleme de comunicare cu profesorii.

Meseriile viitorului

La sondaj au participat elevi din clasele V-XII. Asociația a realizat și un ghid cu privire la meseriile viitorului. „Pentru prima dată de când realizăm acest ghid, am vrut să avem și opinia copiilor noștri care reprezintă viitorul. Ghidul este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinților, adulților și seniorilor dornici de recalificare și permanentă dezvoltare umană și profesională”, a declarat Andreea Paul, președintă și fondatoare INACO.

Creator de chatbot, manager digital pentru magazine inteligente, chirurg de memorie, dezvoltator de energie alternativă, clinician spațial, pilot comercial spațial, jurist specialist în dreptul roboților sau în etica geneticii sunt doar câteva dintre meseriile viitorului.

Criza de personal în multe domenii a dus la automatizarea tot mai multor industrii – armată, agricultură, medicină, ospitalitate, poliție. Apar tot mai mulți roboți polițiști, militari, chelneri sau agricoli. Statele Unite, China și Israelul sunt lideri mondiali în folosirea lor pe teren, potrivit Asociației INACO.