Poliţiştii de proximitate timişoreni au descins ieri în baruri din complexul studenţesc şi din centrul oraşului, de unde au plecat cu 81 de elevi chiulangii, dintre care 22 de fete.
Au plecat de acasă către şcoală, dar s-au oprit "la o cafea", într-un bar. E povestea mai multor elevi din Timişoara care au fost "săltaţi" de poliţia de proximitate din localuri, marţi dimineaţa, în perioada în care ar fi trebuit să fie la ore. În total, 81 de elevi de liceu, dintre care 22 de fete, au fost găsiţi în birturi, luaţi pe sus şi duşi la şcoală.
S-a ascuns în toaleta barului
Douăzeci de poliţişti de proximitate au luat cu asalt barurile din oraş (în special cele din comlexul studenţesc şi din centru), marţi, între orele 10.00 şi 13.00. Scopul raziei: depistarea elevilor care lipsesc nemotivat de la şcoală. Bilanţul: au fost depistaţi 81 de chiulangii (59 de băieţi, 22 de fete). Doi dintre ei au 14 ani, restul între 15 şi 18 ani. Cei mai mulţi provin de la Liceele "Henri Coandă", Alimentar şi Electrotimiş. "Nu aveţi niciun drept", au replicat cei mai mulţi dintre adolescenţi când oamenii legii le-au cerut să se legitimeze şi să spună de la ce ore lipseau nemotivat. "N-am buletinul la mine, nici carnetul de note", au spus alţii.
La parterul unei redacţii de ziar din zona centrală a oraşului, la "cafea", fumând, poliţiştii au găsit aproape 15 puştani de liceu care au încercat să mimeze că sunt studenţi, abordând o mină arogantă şi dezinteresată, în timp ce una dintre fete s-a închis în toaletă până la plecarea poliţiştilor. "Vin zilnic, de la liceele din apropiere, nu avem ce le face. Beau suc şi cafea", a zis gestionarul localului.
"N-aveţi dreptul să mă luaţi"
Unii tineri au crezut că îi vor impresiona pe poliţişti dacă invocă legea. "Potrivit Legii 61 sunteţi obligaţi să vă legitimaţi", a fost replica cel mai des rostită de poliţiştii de proximitate. De frică să nu afle părinţii cum îşi petrec orele "de şcoală", tinerii dintr-un local de pe bulevadul Regele Carol au argumentat: "Nu aveţi niciun drept să mă luaţi din bar. Fac ce vreau, nu e nicio problemă dacă nu merg la şcoală".
Un elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Bănăţean şi-a sunat tatăl care a intervenit prompt, la direcţiune, unde băiatul a fost escortat de agenţi, pentru a fi identificat şi pentru a vedea dacă era notat absent la clasă. "Copilul a fost extrem de recalcitrant, iar tatăl a făcut scandal şi mai mare. A început să ne filmeze şi să se certe cu toată lumea, că nu are voie poliţia să-i ia copilul din bar dacă acesta chiuleşte", a povestit un agent participant la acţiune.
Raziile vor continua
Acţiunea de marţi urmează unei serii care a debutat odată cu anul şcolar şi care vrea să stopeze fenomenul absenteismului şcolar în Timişoara.
"Poliţiştii s-au deplasat la mai multe localuri şi internet-caffe-uri, fiind vizate în special cele situate în apropierea unităţilor şcolare. Scopul acţiunii noastre a fost prevenirea absenteismului şcolar şi a delincvenţei juvenile", a declarat comisarul- şef Gheorghe Popescu, şeful Poliţiei Timiş.
Lista cu elevii chiulangii a fost pusă la dispoziţia Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ ) Timiş, instituţie care urmează să-i sancţioneze pe adolescenţi. "În foarte multe cazuri, elevii nu îşi declară adevărata identitate. De exemplu, la acţiunile care au avut loc în semestrul I, jumătate dintre copii nu învăţau de fapt la şcolile unde le-au spus poliţiştilor", a spus Pertia Elena Boldea, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Timiş.
În toate cazurile identificate însă, părinţii au fost informaţi, prin intermediul diriginţilor. "E foarte bine că intervine poliţia pentru a preveni absenteismul şcolar, chiar dacă, la nivelul oraşului, nu putem spune că acesta ar atinge cote alarmante. Ideea este că elevii sunt trimişi de părinţi la şcoală, aceştia îi cred în siguranţă, la ore, iar ei nici nu învaţă şi îşi pierd timpul în localuri unde ar putea avea probleme", a mai spus inspectorul. Cu o zi înaintea raziei, de la jumătate din şcolile Timişoarei au fost declarate aproape 5.000 de absenţe.
Acţiuni de genul celei de marţi vor continua şi în perioada următoare, împreună cu reprezentanţi ai ISJ Timiş.
PROIECT
Chiulangiii, pârâţi la părinţi prin SMS
La iniţiativa ISJ Timiş, la sfârşitul toamnei au început pregătirile pentru implementarea unui program prin care elevii care chiulesc să fie pârâţi părinţilor prin intermediul unor mesaje telefonice. Părinţii vor primi sms-uri pe telefoanele mobile, de la profesori, de fiecare dată când copiii lor lipsesc nemotivat de la ore.
În plus, numărul de absenţe va fi comunicat şi poliţiştilor, pentru ca la eventualele razii să-i aibă în vedere în principal pe chiulangiii "cu vechime".
Sistemul va funcţiona ca un proiect-pilot la Şcoala Generală nr. 12 din Timişoara şi va fi extins la întreaga reţea şcolară din judeţul Timiş, dacă lucrurile vor decurge bine, iar părinţii şi dascălii vor fi mulţumiţi de efecte.