Liceenii din România beau mult, fumează și se drogează. Fenomenul, constatat de Agenția Națională Antidrog, în baza unor studii privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din județele țării, nu pare să îngrijoreze autoritățile. Iar singura contribuție a Centrelor Regionale Antidrog din țară este să prevină, să evalueze și, eventual, să consilieze adolescenții care apelează la ajutorul specialiștilor din aceste centre
Dacă e să ne luăm după un „Raport privind situația drogurilor 2017, la nivel național”, întocmit de Agenția Națională Antidrog (ANA), în România aproape 8% din populație a consumat droguri ilicite, cel mai folosit fiind canabisul. Urmează etnobotanicele, cocaina. LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroină, amfetamine și ketamină. În anul 2016, au fost declarate 19 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 12 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri.
În privința țigărilor, peste 40% din populația generală este fumătoare. Iar consumul de alcool este din ce în ce mai mare, prevalența de-a lungul vieții a consumului de alcool atingând valoarea de 86,1%. O creştere mai importantă se observă în cazul consumului recent de alcool, care înregistrează o prevalenţă de 74,9%, faţă de 65%, în studiul anterior. Pentru debutul în consumul de alcool, se înregistrează o vârstă medie de aproape 18 ani.
FOTO: Canabisul, preferatul elevilor
Fumează mai mult decât adulții
ANA a efectuat, în premieră, un studiu privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din fiecare județ al țării. S-a constatat, astfel, că elevii beau, fumează și consumă droguri la fel ca și „oamenii mari”. Ba chiar, la tutun îi depășesc. De exemplu, după intervievarea elevilor din 12 licee din orașele de pe litoral și două din zona rurală, la nivelul județului Constanța rezultă că 51,7% dintre elevi consumă tutun, fetele, cot la cot cu băieții, cei mai mulți fiind în clasele terminale. Șocul și mai mai tare e la alcool. „Consumul de produse alcoolice înregistrează cel mai înalt nivel al prevalenței consumului dintre toate substanţele psihoactive luate în considerare în acest studiu, ceea ce confirmă faptul că alcoolul este un drog social larg acceptat. Analiza datelor indică faptul că aproape 9 din 10 adolescenţi (90,7%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar unul din doi adolescenți (59,6%) a declarat că a consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Cea mai mare prevalență de-a lungul vieții se observă în rândul elevilor de clasa a XII a”, explică șeful Centrului Antidrog Constanța, comisarul Cristian Oprișan.
Statistici îngrijorătoare: alcool cu medicamente!
La nivelul județului Constanța, 8,9% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață orice drog ilicit, în timp ce 4,9% au declarat că au consumat droguri în ultimul an, iar 2,6% în ultima lună. Cel mai consumat drog este, și la Constanța, canabisul, 7,4% dintre elevi declarând că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă, 4,2% în ultimele 12 luni și 2,2% în ultimele 30 de zile. În general, băieții consumă mai mult canabis. Iar cea mai năucitoare constatare este cea care face referire la faptul că cel mai mare consum de canabis se înregistrează în cazul elevilor de clasa a XI-a (9,8%), aproximativ unul din 10 elevi experimentând canabisul până la această vârstă. Tot la elevii de clasa a XI -a se înregistrează valoarea maximă la alcoolul consumat cu medicamente. În privința studiului pe elevii de liceu, la nivelul țării, Constanța, cu 7,98%, este la mijloc. Sunt și județe cu 14-15% consum de substanțe psihoactive, dar sunt și cu 6%.
FOTO: Reprezentanții Centrului Regional Antidrog Constanța
Elevii consumatori de stupefi ante trebuie ajutați, nu exmatriculați
De regulă, elevii nu consumă alcool, tutun sau droguri în incinta școlilor. Au fost însă și cazuri în care unor elevi le-a venit rău în școală. Colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean este extrem de importantă. Copiii consumatori trebuie ajutați, nu exmatriculați, explică inspectorul general școlar Petrică Miu: „Și nu e o soluție asta. Dacă îl exmatriculăm, e foarte ușor, dar îl dau afară ca un revoltat împotriva societății. Avem și noi, vina noastră. Colegii noștri, înainte de a fi profesori trebuie să fie și foarte buni posihologi. Partea de comunicare trebuie să fie una excelentă. Lucrăm la situația asta, sunt multe programe de formare pentru a-i canaliza spre alte tipuri de activități, sport, cultură etc”. Nici specialiștii Centrului Regional Antidrog Constanța nu sunt de acord cu abandonul. „Tot ce am avut aduși de pe stradă din acest fenomen zombi nu aveau loc de muncă, familia era plecată afară, stăteau cu bunicii sau rudele. E bine că mare parte din profesori nu ascund acest fenomen și apelează la noi. A crescut și numărul consumatorilor de canabis care ne cer ajutor. Înseamnă că au început să apară probleme”, concluzionează comisarul Cristian Oprișan.