Un elev din Buzău a fost exmatriculat fiindcă și-a ironizat profesoara de desen

Un elev în vârstă de 17 ani a fost exmatriculat și a primit nota 2 la purtare după ce a postat pe un grup privat de Facebook un videoclip realizat de trupa profesoarei lui de desen alături de o notă ironică. Mama elevului a mers până la Ecaterina Andronescu pentru a o ruga să se facă dreptate în cazul fiului ei. În cele din urmă, mama băiatului dă în judecată liceul.

Andrei Voicu, un adolescent de 17 ani care învață la Liceul B.P. Hasdeu din Buzău, e supărat pe profa de desen că i-a dat nota 3. Când ajunge acasă, se plânge mamei, Elena Gabriela Voicu, că are note bune la obiecte mai importante și tocmai la desen a luat 3.

Andrei ascultă o melodie lansată în 2013 de trupa profesoarei lui de desen, Alina Barbu. Pe ritmuri etno și dans săltăreț curg versurile ”stau și aștept și tot mă gândesc cum să fac și să mă lipesc de un băiat”. Melodia e despre cum o fată frumoasă caută un bărbat cu bani și se mulțumește cu un ”moșulică” având patru limuzine. Andrei o ascultă și i se pare că școala lui e nedreaptă, fiindcă impune reguli stricte elevilor, dar nu aplică aceeași rigurozitate când vine vorba de profesori. Andrei a fost dintotdeauna băiatul care ”incomodează câteodată când spune adevărul”, spune mama lui, Elena.

În seara de 9 octombrie 2018, Andrei postează pe un grup privat de Facebook clipul YouTube cu melodia profesoarei. E critic și ironic. ”Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească”, scrie el cu referire la versurile melodiei. Apoi spune că în liceul lor este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar predă această ”struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”.

În scurt timp, postarea lui ajunge sub ochii profesorilor din Hasdeu. Andrei este propus spre exmatriculare fără drept de reînscriere și scăderea notei la purtare. Profesorii lui trimit presei informații care îi umilesc întreaga familie.

Când și-a publicat postarea pe Facebook, Andrei nu și-a imaginat că asta îi va da întreaga viață peste cap. ”Mi-am cerut scuze doamnei profesoare, dar nu a contat”, spune Andrei într-un interviu acordat presei locale. La rândul ei, mama băiatului povestește că a încercat de mai multe ori să îl înduplece pe directorul liceului. ”Am încercat cu scuze și iertări, dar a zis că nu are ce să ierte, că el aplică legea”, își amintește Elena, conform libertatea.ro.

La Liceul Hasdeu, cazul lui Andrei a trecut prin mai multe comisii, iar în final, 65 de profesori au votat ca băiatul să primească nota 2 la purtare. Au invocat Codul Penal și articole de lege care spun că ”este interzisă publicarea și distribuirea de materiale care aduc atingere securității naționale, ordinii publice (…) care constituie atacuri xenofobe, denigratoare sau discriminatorii”.

În 27 decembrie 2018, mama băiatului a mers în audiență la Ecaterina Andronescu, după ce i-a răspus la un comentariu pe Facebook și i-a zis că o poate primi. Numai că, la fața locului, situația a stat cu totul altfel, Andronescu nu a mai sprijinit-o pe mama băiatului și i-a spus acestei că directorul liceului are dreptate. Mama băiatului susține că a încercat să o înduplece cu explicații și dovezi, că i s-a părut că ministrul nu dă doi bani pe ea și în final s-a enervat și a plecat. ”Ei nu se gândesc la copii, ci la statusul lor”, a fost concluzia mamei. 

Se pare că ministrul și-a schimbat poziția după ce a sunat-o directorul liceului, Ionel Banu. Potrivit ministrului, directorul i-a spus că băiatul provine dintr-o familie dezorganizată, că a venit beat la școală, că are multe absențe. 

Andrei s-a mutat la Liceul Hasdeu la finalul clasei a IX-a, fiindcă liceul e unul de elită, spune mama. A fost decizia întregii familii. Andrei e un copil care a învățat bine, spune mama lui și îmi arată diplomele și medaliile de la șah, română, sport, cultură generală. În clasa a IX-a a ajuns la faza județeană a olimpiadei de istorie, unde a luat mențiune. A mers la olimpiadă fără meditații, doar din pasiune pentru materie. Ca planuri de viitor, Andrei voia să dea la Academia de Poliție, fiindcă își dorea o slujbă sigură. Acum, cu 2 la purtare, nu știe dacă va mai reuși să urmeze acest drum.