În contextul crizei provocate de ”gaura” de 20 de miliarde de lei la Bugetul de Stat, Elena Udrea a scris un mesaj, din închisoare, prin care cere să fie eliberată. Fostul ministru susține că România ar putea câștiga enorm de mulți bani de pe urma deținuților, dacă i-ar lăsat să își execute pedepsele la locul de muncă.
Fostul ministru al Dezvoltării scrie că România cheltuie o sumă foarte mare de bani pentru întreținerea unui deținut. În medie, echivalentul a patru pensii lunare medii sunt cheltuite cu fiecare deținut închis în închisorile din România.
”O soluție prin care nu doar ca ar scăpa de niște cheltuieli inutile, uriașe, dar ar putea și sa aducă bani la buget este reducerea numărului de deținuți. Aşa cum am mai spus, statul cheltuie cu întreținerea unui deținut 7500 de Ron pe luna, cât 4 pensii. În condițiile în care sunt aproape 24000 de deținuți în penitenciare, plus încă vreo 10.000 de arestați preventiv, care stau degeaba, nu muncesc, deci nici nu au cum să se reabiliteze astfel, trageți şi dumneavoastră concluziile”, a scris Elena Udrea.
Economia la bugetul de stat
În mesaj, fostul ministrul al Dezvoltării, care se află în închisoare, unde execută o sentință de șase ani, mai arată că doar deținuții condamnați pentru fapte cu violență ar mai trebui să execute pedepsele în regim închis.
Pentru celelalte categorii de deținuți, modul de executare a pedepsei ar trebui să se realizeze la locul de muncă.
”Un calcul exemplificativ ne arata că, dacă din cei 24.000 de deținuți, un minim de 9.000 ar executa pedepsele în libertate la locul de muncă și fiecare ar cotiza 1.000 de lei pe lună la bugetul de stat, la care s-ar adăuga taxele și impozitele aferente, ar însemna că, în loc să cheltuie 68.000.000 de lei pe lună, statul ar încasa aproximativ 24.000.000 de de lei, în acelaṣi interval de timp. Totodată, acestora (deținuților - n.n.) li s-ar da și posibilitatea de a fi alături de familii și de a se putea îngriji de acestea, așa cum se întâmplă în toată Europa”, a mai scris Elena Udrea.
A câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție
În urmă cu două zile, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au constatat prescripția faptelor penale în care fostul ministru era acuzat într-un dosar penal, trimis în judecată de DNA.
În acest caz, procesul penal a încetat pe motive de prescriere a faptelor.