Elena Udrea muşcă din hotelieri

Vacanţele româneşti sunt la fel de scumpe şi pe timp de criză. Ofertele prezentate în cadrul Târgului Caravane, Motoare, Turism (CMT) de la Stuttgart i-au atras pe amatorii de excursii prin diversitate, dar i-au cam speriat prin preţuri.

Numai pentru o săptămână la mare în afara sezonului, turiştii germani ar trebui să plătească peste 400 de euro. Tarifele mari nu i-au scăpat nici noului ministru al turismului, Elena Udrea, care i-a avertizat pe hotelieri că, atunci când se va întoarce în ţară, va porni acţiunile de control şi-i va amenda pe toţi cei ale căror spaţii de cazare nu se ridică la standardele necesare.

„Le recomand hotelierilor să aducă preţurile la nivelul standardelor. România nu este o destinaţie ieftină şi nici nu se vrea a fi o destinaţie ieftină, dar, în acest moment, unele servicii sunt mult mai scumpe în raport cu calitatea lor“ , a ameninţat Elena Udrea. Ministrul român a afirmat că ştie pasiunea pe care nemţii o au pentru excursiile în natură, astfel că va promova foarte intens circuitele şi agroturismul. Cu bicicleta de-a lungul Dunării

Circuitele în mijlocul naturii i-au fascinat pe vizitatorii târgului, care s-au arătat foarte interesaţi mai ales de excursiile cu bicicleta. „Noi am vrea să facem un tur cu bicicletele de-a lungul Dunării“, spune familia Hoffman.

Preţul avansat de reprezentantul agenţiei de turism de la stand i-a cam descumpănit: în jur de 400-500 de euro, la care se adaugă şi biletul de avion. „În general, este foarte greu să estimezi un tarif pentru aceste excursii. Depinde de numărul de participanţi, durată şi destinaţie, variază de la 300 de euro la 1.500 de euro de persoană şi include doar serviciile din România“, afirmă Mihaela Nagy, directorul agenţiei Zenit Voyages.

Compania mai oferă şi o mulţime de variante pentru turismul activ, de la simple plimbări pe munte la rafting sau excursii tematice. Tot pe astfel de excursii se bazează şi Paralela 45, care oferă două programe fixe timp de o săptămână - unul trece prin oraşele din zona Transilvaniei, iar celălalt se concentrează mai mult pe mănăstirile din Bucovina.

TRASEU   Drumul către România trece prin Bulgaria

Litoralul românesc se ţine şi el la înălţime anul acesta. „Am reuşit să obţinem de la hotelieri o reducere de 10% pentru turiştii germani care îşi achiziţionează pachetul de vacanţă încă de pe acum. Pentru că abia acum urmează să negociem tarifele pentru piaţa Austriei şi Israel, vom încerca să obţinem preţuri mai bune“, susţine preşedintele Comisiei de Incoming a Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT), Julian Andrei. Pentru că, anul trecut, charterele spre Constanţa s-au dovedit păguboase pentru operatorul ITS, acesta a decis ca, anul acesta, să le scoată definitiv din program.

Corespondenţă din Stuttgart