Elena Udrea îşi trimite oamenii în control la hotelurile lui Cocoş

Ministrul turismului, Elena Udrea, promite că primele controale tematice la hotelurile din Capitală vor fi făcute chiar la unităţile de cazare deţinute de soţul său, Dorin Cocoş.

„Anul acesta nu au existat controale tematice la hotelurile din Bucureşti şi am fost preocupaţi să controlăm hotelurile de pe litoral, din zona montană şi cea balneo, dar cu siguranţă vom controla şi unităţile de primire turistică din Capitală, inclusiv hotelurile aparţinând companiei Euro Hotels”, ne-a declarat Elena Udrea.

Potrivit ministrului, controalele efectuate până acum în Capitală au fost ca urmare ale unor sesizări concrete.   Declaraţia pe proprie răspundere ascunde avizele

Compania Euro Hotels a fost recent amendată de primărie pentru că cele două hoteluri din portofoliu nu au autorizaţii de mediu. „Controlul a fost făcut în 4 aprilie 2009 şi s-a soldat cu un proces-verbal, prin care s-a aplicat sancţiunea contravenţională conform prevederilor legale, din cauză că Euro Hotels International Co îşi desfăşoară activitatea fără a fi în posesia autorizaţiei de mediu”, susţin reprezentanţi ai primăriei.

Amenda pentru lipsa acestei autorizaţii este între 30.000 şi 60.000 de lei. Compania deţinută de Dorin Cocoş a contestat amenda la judecătorie, potrivit unor informaţii apărute în presă. Aceleaşi surse menţionează că, la scurt timp după aceea, Euro Hotels Co International a depus la Ministerul Mediului documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei.

Chiar dacă autorizaţia de mediu este obligatorie pentru ca o firmă să poată funcţiona, ea poate să lipsească în momentul în care aceasta solicită înregistrarea în Registrul Comerţului, conform Legii nr. 359 din 2006.

Pentru a finaliza procedura, este suficientă o declaraţie pe proprie răspundere, care „atestă faptul că firma îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitarveterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii”, se arată în actul normativ.

Aceeaşi declaraţie este valabilă şi în vederea obţinerii unui certificat de clasificare pentru o unitate de primire turistică. Legea permite eschivări de la obţinerea clasificării

„Hotelurile care nu au autorizaţie sau declaraţie pe propria răspundere nu pot obţine certificat de clasificare. În situaţia în care, în urma unui control, se constată absenţa autorizaţiei sau a declaraţiei, hotelului i se retrage certificatul de clasificare”, explică specialişti din cadrul Ministerului Turismului. Nu există însă nicio precizare în legătură cu absenţa efectivă a autorizaţiei.