ELENA LAVRIC: "Până la 13 ani, habar n-aveam de atletism"

Junioara Elena Mirela Lavric, medaliată cu aur la CM din Polonia în proba de 800 de metri, s-a apucat de alergat din clasa a şaptea.

La doar 17 ani, junioara Elena Mirela Lavric se poate mândri cu performanţe notabile în atletism. După ce, anul trecut, a fost campioană mondială la categoria junioare 2, vineri, Elena a cucerit medalia de aur şi la junioare 1 la Campionatul Mondial de la Bydgoszcz (Polonia), în proba de 800 de metri.

Lavric a fost cronometrată cu timpul de 2 minute şi 6 sutimi de secundă, devansându-le pe Merve Aydin (Turcia, 2:00.92) şi Machteld Anna Mulder (Olanda, 2:02.05). Elena a obţinut a doua medalie de aur pentru România la Mondialele de juniori, după cea adjudecată de Bianca Perie la aruncarea ciocanului. „M-am aşteptat să iau aurul“ Originară din satul vasluian Armăşoaia, Elena Lavric spune că, în spatele succesului ei, se află multă muncă. „Mai am medalii importante, dar asta e cea mai valoroasă din cariera mea. Am obţinut-o la junioare 1. Am fost cea mai tânără dintre toate concurentele. M-am aşteptat să iau aurul, fiindcă m-am antrenat asiduu în ultimul an. N-am avut timp deloc de distracţie“, povesteşte campioana mondială pentru EVZ. Vrea să devină psiholog Elena a terminat în acest an clasa a zecea la Liceul cu Program Sportiv din Vaslui. „Aş dori să mă fac psiholog, ca să ajut oamenii. Ajung acasă o dată la trei sau patru luni. Vin însă părinţii la mine, la Vaslui. Mi-e dor de satul meu“, ne-a mai zis ea. Până în clasa a şaptea, Elena nu s-a gândit niciodată că va ajunge o atletă de performanţă.

„M-a descoperit la şcoala de la ţară domnul profesor Marius Codreanu. Aveam vreo 13 ani. Ţin minte că am fost pusă să dau probe de viteză şi de rezistenţă la ora de sport. Domnul profesor a văzut că am calităţi şi m-a dus la Vaslui. Părinţii mei au fost de acord. Până atunci, habar n-aveam de atletism. M-a ajutat foarte mult faptul că provin de la sat, unde e seriozitate şi muncă“, a completat tânăra atletă. Stă în gazdă la antrenoarea ei Pentru a nu mai face naveta în satul ei natal, Elena Lavric locuieşte la antrenoarea ei din Vaslui. „Elena are mari calităţi. Lucrăm împreună de trei ani. Stă la mine acasă. Este deja integrată în familia noastră. Eu am o fetiţă care a terminat clasa a douăsprezecea. Elena se înţelege foarte bine cu ea. Îi sunt într-un fel ca şi o mamă. Este sub controlul meu“, ne-a precizat antrenoarea Elenei, Viorica Pintilie.

FINALE Alţi români concurează pentru aur După succesele notabile ale fetelor din primele zile, astăzi este ziua în care şi băieţii pot să sporească salba de medalii a României. La Mondialele din Polonia sunt programate trei finale. Marius Dumitrache va concura în proba de înălţime (ora 17.00), iar Alexandru Ghinea va fi la linia de start pentru proba de 3.000 de metri obstacole (ora 17.05). Junioara Ioana Doagă se va bate pentru podium la 1.500 de metri (ora 18.00). „Atletismul românesc este pe un drum bun, drept dovadă stând medaliile de la Mondiale“, ne-a declarat Gabi Szabo, vicepreşedinte la Federaţia Română de Atletism.

 EŞEC

România, pe ultimul loc la ştafetă România n-a reuşit să se califice ieri în finala probei de ştafetă 4X400 de metri la Campionatele Mondiale din Polonia, rezervate juniorilor. Andreea Ogrăzeanu, Mihaela Nunu, Andreea Ionescu şi Elena Mirela Lavric s-au clasat pe ultimul loc din cea de-a doua grupă a calificărilor, cu timpul de 3:41.39. Doar primele patru echipe din fiecare grupă au ajuns în ultimul act. „Fetele sunt oricum extraordinare. Promit să aibă mari performanţe mai târziu. Era o ştafetă destul de bună şi putea prinde finala. Credeam că se vor califica, dar asta e“, ne-a spus Gabi Szabo.