S-au scris multe legende despre Elena Ceaușescu, însă puține dintre acestea vorbesc despre o trăsătură care îi exaspera pe subalternii acesteia.
„A fost de o zgârcenie cumplită cu tot ce ținea de bani, de produse, de orice. O zgârcenie atât de mare încât ajunsese ca atunci când avea la ICECHIM oaspeți, înțelegând prin aceasta delegații științifice sau politice din străinătate, să le ofere o tratație, un pahar de șampanie, o cafea și niște fursecuri și după ce oaspeții plecau tot ceea ce rămânea de la ei, astăzi rămâne secretarelor. Dar la ei, tot ce rămânea se trimitea înapoi la gospodăria de partid. Tot ceea ce rămânea de la masa lor se trimitea la gospodăria de partid.”, a dezvăluit profesorul universitar Lavinia Betea în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria secretă”.
Nicolae Ceaușescu – 4.000 de euro pe deplasare
„Foarte zgârciți puteau să fie și în ideea ca nu cumva ceilalți din staff-ul lor să se dedulcească la lux și la bine, pentru că diurnele pe care ei le aprobau pentru ceilalți componenți ai delegației erau mizerabile. Le tăia diurna de găzduire dacă erau găzduiți de omologii lor din țările respective sau dacă erau hrăniți.” a mai povestit Lavinia Betea, care a descoperit în registrele deplasărilor externe și diurna șefului statului.
„În schimb, figura de fiecare dată, indiferent dacă era vorba de o vizită în Ghana sau de o vizită într-o țară occidentală, 4.000 de dolari la dispoziția conducătorului delegației. Nici măcar nu menționau numele lui Ceaușescu.”, a mai precizat autoarea biografiei Elena Ceaușescu. Zgârcenia acesteia nu se aplica doar subalternilor, ci era foarte atentă și cu achizițiile pe care le făcea în vizitele externe, unde reprezentanții producătorilor locali se înghesuiau să-i prezinte produsele.
„Elena Ceaușescu, când totul era gata, apărea princiar, negustorii stăteau la mesele lor, nu se târguiau cu ea. Ea spunea că o interesează asta și asta și asta. Dispărea, tot princiar. Iar Pacepa și traducătoarea de limbă engleză rămâneau să târguiască la cel mai mic preț posibil.”, a dezvăluit profesorul universitar Lavinia Betea.
Secretele familiei Ceaușescu le puteți descoperi în podcastul EVZ Capital „Istoria Secretă”, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare săptămână.