Ei, în bule. Noi, în realitatea cotidiană cenușie. Ei, interesați doar de funcții și putere, noi, preocupați de sănătate, educație, familie, trai decent. Preocupați de viață.
Pentru aceste lucruri plătim. Prin taxe și impozite fără număr către stat, prin muncă, prin activități societale pentru păstrarea normalului în viața noastră. Pentru asta vrem respect și guvernări cinstite în folosul comunității. Vise? Uși trântite la nervi prin partide, prin guvern sau prin Parlament. Lumini aprinse până noaptea târziu prin sediile de partide în care politicienii s-au grupat ca în niște cetăți asediate. Mârâieli belicoase între membri ai aceluiași partid asezonate cu amenințări ridicole între partide, toate bune pentru a ridica ratingurile televiziunilor care umblă după senzațional.
Sfori trase de politicienii lacomi care vor doar conservarea puterii prin plasarea clientelei politice fidele în ministerele-cheie versus frustrări, plânsete, presiuni și amenințări din partea partidelor aflate pe locurile doi-trei.
Influențarea negocierilor privind împărțirea ministerelor și a funcțiilor de top din Parlament prin conductorul mass-media. Virarea către public a unor informații strident de false prin care îi denigrează pe cei care au altă opinie.
Obiectiv, critică.
Foto de atmosferă postate pe FB de participanții la negocierile politice privind alcătuirea noului Guvern. Ei între ei și doar pentru ei. Parcă s-ar afla la un carnaval, nu la procesul de selectare ai celor mai performanți dintre ei pentru a fi capabili să conducă ministere.
Încercare derizorie de a înșela a nu știm câta oară trăitorii din realitatea cotidiană cenușie. Pentru că dincolo de foto pe FB cu preluare pe televiziuni, grupații politici se sfâșie între ei pentru funcții. Bătălia nu este pentru calitate ci pentru cantitate. Și nu pentru a-i alege pe cei calificați ci pentru a-i fixa pe funcții pe cei fideli șefului de partid. Oricare ar fi el.
Ce guvernare performantă? Ce negocieri calitative pentru posturile de influență și putere din Parlament? Ce dezbateri pe programe de guvernare sau pe principiile de bază privind eficiența unui Executiv?
Respectiv pe desființarea practicii consacrate de 30 de ani, de sifonare a banilor publici către clientela politică centrală și locală? Vise!
Alți trăitori în bule, și mai rupți de realitate. Și mai cavernoși. Hai cu suspendarea președintelui țării! Hai cu haosul! Ce contează că economia este la limita rezistenței ca urmare a guvernărilor lor toxice din ultimii șapte ani prin care au tras țara într-o groapă imundă? Și peste care s-a prăvălit și pandemia cu efectele ei negre?
Din bulele lor semețe fac scenarii de revenire la putere printr-un tertip politic care le aduce beneficii doar lor. Scenarii sinistre susținute și de noii veniți pe scena politică. Și care se prezintă oamenilor ca fiind patrioți și credincioși. No comment! Același film: ei, cu ei.
Oamenii politici trăiesc, convinși, în bule. Toți! Indiferent că sunt de la putere sau de la opoziție. Indiferența și ipocrizia lor față de trăitorii din realitatea cotidiană cenușie continuă să le domine mințile și caracterele.
Nu este un film nou. Dar este din ce în ce mai prost. Îl trăim odată la patru ani și putem face comparația.
Cea mai întâlnită solicitare identificată în urma unei analize feedback realizată după alegerile parlamentare din 6 decembrie a fost următoarea: ,,Vrem o guvernare pentru oameni, nu pentru interese de partid. Pentru asta am votat”.
Pare banală? Poate. Pentru trăitorii în bule. Așa simplă, ea exprimă speranța, dincolo de suspiciunea continuă față de toate partidele. Vă mai dăm o șansă. Dar vrem asta. Vise?
Politicienii din toate partidele au certat zilele acestea oamenii pentru faptul că nu au venit pe 6 decembrie la vot decât într-un număr foarte mic. Fapt care a produs și apariția unui partid neprevăzut, cu accente extreme.
Păi, dacă trăiți în bule, cum să înțelegeți motivul absenteismului? Care este dincolo de pandemie?
Duminica trecută, 67 la sută din alegători nu au venit la urne. Un episod care a rașchetat ambițiile elitiste și autiste ale clasei politice de a fi creditată de oameni prin vot și care ne-a îngrijorat pe noi, cei 33 la sută de alegători care ne-am dus la vot.
Pentru noi, cei din realitatea cotidiană cenușie, este greu. Dar suntem prezenți. Pentru cei din bule, tic-tac!. A început monitorizarea noastră, a celor 33 la sută, asupra voastră.
Ei, în bule. Noi, în realitate. Ei, doar pentru ei. Noi, cu noi. Am așteptat noi altceva? Da. Mereu avem o speranță. Suntem vii, suntem activi, dăm voturi și avem dreptul să cerem responsabilitate, respect, eficiență.
Pentru că noi nu trăim în bule. Ci în realitate. Și de aceea ne-am păstrat o scară valorică normală după care ne conducem viața. Voi, cei din bule, puteți? Ia încercați!