Egiptul vrea mai mulţi soldaţi în Peninsula Sinai. Israelul nu acceptă modificarea tratatului de pace

Egiptul vrea mai mulţi soldaţi în Peninsula Sinai. Israelul nu acceptă modificarea tratatului de pace

Ministrul de externe israelian, Avigdor Lieberman, a declarat că ţara sa nu va accepta să modifice tratatul de pace încheiat în 1979 cu Egiptul, care limitează prezenţa militară egipteană în Peninsula Sinai, pe fondul preocupărilor crescânde legate de siguranţa de-a lungul graniţei comune.

"Nu există nicio şansă ca Israelul să accepte modificarea tratatului de pace cu Egiptul", a declarat Lieberman duminică, pentru postul public de radio israelian.

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi şi formaţiunea sa Frăţia Musulmană au cerut în repetate rânduri modificarea limitelor impuse numărului de soldaţi din peninsula Sinai. Mulţi egipteni privesc limitarea prezenţei militare drept o încălcare a suveranităţii naţionale.

"Nu vom accepta nicio modificare a acordurilor de la Camp David", a insistat şeful diplomaţiei israeliene, citat de Agerpres. "Egiptul trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile care îi revin în Sinai", a mai spus el, făcând aluzie la numeroasele atacuri antiisraeliene lansate în ultimele luni din această zonă deşertică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În încercarea de a stopa atacurile militanţilor, Israelul şi Egiptul au convenit asupa renunţării temporare a limitelor impuse prezenţei militare, însă violenţele persistă.

În cel mai recent incident de acest gen produs vineri au fost ucişi trei militanţi infiltraţi în Israel prin Sinaiul egiptean şi un militar israelian.

Acest atac a fost revendicat duminică de gruparea jihadistă Ansar Jerusalem, care a precizat, într-un comunicat, că a lansat o "operaţiune disciplinară împotriva celor care au îndrăznit să atace Profetul" - cu referire la filmul "Inocenţa musulmanilor", produs în Statele Unite "cu ajutorul evreilor", potrivit Ansar Jerusalem.