Egiptenii cer Statelor Unite să condamne regimul Mubarak

Egiptenii cer Statelor Unite să condamne regimul Mubarak

Tot mai mulți protestatari strânși pe străzile marilor orașe din Egipt denunță administrația de la Washington pentru sprijinul acordat președintelui Hosni Mubarak și criticile șubrede aduse actualei conduceri, subliniind că prețul acestui sprijin este libertatea poporului egiptean.

Pe una din aleile prăfuite ale capitalei Cairo, un avocat de 50 de ani cară cu el o pungă plină de tuburi de gaze lacrimogene goale și cartușe de gloanțe de cauciuc folosite de poliția egipteană împotriva zecilor de mii de protestatari. „Uitați-vă aici! Fabricat în SUA”, arată el spre inscripțiile de pe obiectele respective. „Ne atacă folosind arme americane”, a subliniat avocatul unui reporter al ziarului Washington Post.

„Spuneți Americii că noi ne alegem președintele. Noi și nu ei”, a adăugat el.

Mulți alti manifestanți gândesc la fel. „Oficialii americani vorbesc despre propriile interese, nu și de ale noastre”, a declarat un alt protestatar. „Nu aveam prea mari așteptări de la Statele Unite”, a subliniat un altul. „Noi nu căutăm războiul, ci doar libertatea”, a transmis el un mesaj oficialilor de la Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când primii demonstranți au luat cu asalt, marți, străzile capitalei, secretarul american de Stat Hillary Clinton a declarat că „aprecierea noastră este că guvernul egiptean este stabil”. Protestatarii s-au întrebat atunci de ce oficialul american nu a adus în discuție și starea deplorabilă a drepturilor omului din țara în care administrația de la Washington a pompat miliarde de dolari sub formă de ajutor financiar.

Deși, câteva zile mai târziu, președintele american Barack Obama, a lansat un avertisment ferm liderului de la Cairo, cerându-i să pună în practică reformele așteptate de poporul egiptean, oamenii de pe străzi spun că vorbele nu sunt de ajuns. „Spuneți-i lui Obama să uite de Mubarak. S-a terminat cu el!” a avertizat un alt protestatar.