Situație tragică pentru o româncă născută în Aiud. Drama unei femei care în prezent locuiește în Egipt durează de un an de zile și a dus-o pe aceasta în pragul sinuciderii.
Autoritățile din orașul Kafr El Dawar refuză de un an de zile să o caute intens pe fiica acesteia, răpită tocmai de soțul egiptean al româncei.
Dacă cei doi s-au căsătorit în 2010, în Italia, domiciliul și l-au mutat în Egipt, în urmă cu doi ani, în urma unei vacanțe. Este și momentul în care a început coșmarul româncei, precizează știripesurse.
Din șotul iubitor și tatăl model, acesta a devenit un monstru, susține femeia din Aiud. Corecțiile zilnice aplicate copilului și soției a făcut-o pe aceasta din urmă să decidă să părăsească Egiptul.
Numai că tatăl și-a luat fata cu forța, a furat documentele și telefonul soției și s-a făcut nevăzut. Apelurile disperate la autoritățile egiptene nu au rezolvat situația. De un an de zile, Ana Maria locuiește singură în apartamentul cumpărat împreună cu soțul egiptean, însă nu știe dacă fetița ei are mancare, cum trăiește și dacă are condiții umane.
Disputa în instanță i-au adus acesteia o decizie prin care Parchetul Suprem de la Cairo i-a încredințat custodia definitiv, iar autoritățile egiptene au eliberat un document care certifică faptul că micuța de 5 ani este doar cetățean român.
”Sunt disperată.. Nu știu ce să mă mai fac. Am încercat tot ce este posibil uman să fac pentru a o vedea măcar. Sau măcar să știu că e bine. Nu știu de un an nimic de copil. Îmi e frică pentru ea. Nu știu ce să mai fac.
Soțul a părăsit casa pe data de 28 .06.2016 moment în care mi-a luat pașaportul, pentru a nu putea să mă identific și pentru a nu avea posibilitatea de începe un proces împotriva lui,deoarece fără un document valabil nu puteam imputernici un avocat să mă reprezinte. Cu ajutorul unei doamne românce pe care am cunoscut o în comunitatea română din Egipt a fost posibil să obțin viza turistică pentru o lună, după care am început demersurile în instanță.
Soțul meu împreună cu familia lui, văzând că nu renunț la fetița mea, pe data de 29.12.2016 m-au fost agresat m-au amenințat chiar cu moartea. Acțiunea lor s-a finalizat cu un raport medical și o plângere la poliție. Aceștia i-au condamnat pe soțul meu și pe fratele lui la o lună de închisoare, ultimul executând deja pedeapsa,dar soțul meu întrucât nu este de găsit. Am făcut și o plângere la ministerul de interne cu pentru a se sesiza poliția locală să-l caute pe soțul meu pentru a putea fi aresta așa cum a decis instanța. Până în prezent nu s-a pus în aplicare.
Am fost cu poliția și la locul lui de muncă, dar ni s-a spus că a fost concediat, fapt de care nu sunt sigură, întrucât bănuiesc că autoritățile de aici nu vor soluționeze acest caz”, e mesajul transmis de Ana Maria pentru sursa citată. Iar situația femeii este înrăutățită de situația materială precară și faptul că s-a îmbolnăvit.
”Țin legătura cu Ana Maria care este o mare luptătoare. Deși a ajuns la 35 de kg, a fost bătută de familia soțului ei, aruncată din casă, ea se încăpățânează să reziste și nu va părăsi Egiptul până ce nu va fi din nou cu fetița ei. Este incredibilă pasivitatea autorităților egiptene, modul în care se aplică o decizie a justiției în Egipt. Răpirile de copii de către soții căsătoriți cu femei europene este o practică frecventă în Egipt.
Voi aduce în atenția Parlamentului European aceste cazuri. Au fost sesizate și Misiunea UE din Egipt și Interpolul. Acum apelăm la Ministerul de Interne român care prin mecanismele sale de cooperare internațională vor pune presiune pe autoritățile egiptene. Cazul nu este unic, dar alte state europene pun problema foarte tranșant în cazul cetățenilor lor. Ana Maria este căsătorită în religia musulmană și ar trebui ajutată cu toata forța. Soțul ei a abuzat-o în nenumărate rânduri, iar fratele soțului ei exercită o continuă presiune pentru ca aceasta să plece din Egipt fără copil. Mulțumesc Direcției consulare a MAE pentru tot ce au intreprins și sunt convinsă că vor face tot ce le stă în putință pentru a o ajuta pe Ana Maria să își recapete fetița”,a precizat Corina Vințan, fost purtător de cuvânt al MAE, acum președinta asociației Community Links care se ocupă de cazurile de răpiri internaționale.