Egipt: Primul canal TV ale cărui moderatoare vor fi doar femei care poartă vălul islamic

Egipt: Primul canal TV ale cărui moderatoare vor fi doar femei care poartă vălul islamic

Lansarea în Egipt, săptămâna viitoare, în prima zi a Ramadanului, a canalului de televiziune "Mariya", ale cărui moderatoare vor fi numai femei care poartă vălul integral numit niqab, a iscat o adevărată furtună politică.

Canalul "Mariya" poartă numele uneia din soţiile profetului Mahomed, o sclavă egipteană coptă oferită de regele Egiptului, şi va difuza şase ore de programe pe zi prin Umma Islamic Channel, potrivit site-ului egiptean de informaţii Ahram Online. Acest canal ultraconservator difuza deja emisiuni în care apăreau doar femei cu văl integral, scrie "Le Figaro".

Nu numai prezentatoarele vor purta vălul integral, ci întreaga echipă va respecta regula vestimentară. Chiar şi persoanele intervievate vor purta vălul integral. Şi dacă nu se va găsi o expertă care poartă niqab, atunci persoana solicitată fie va accepta să poarte vălul în timpul interviului, fie faţa îi va fi blurată, potrivit canalului.

Niciun bărbat nu va fi admis nici pe platou, nici în culise. Numai proprietarul canalului, şeicul salafist Abu Islam Ahmad Abd Allah, va avea, în mod excepţional un rol consultativ în stabilirea programelor,

Ne puteți urmări și pe Google News

Emisiunile vor trata în special subiecte legate de viaţa femeilor căsătorite, în scopul de a le educa pe egiptene în spiritul islamului. Canalul îşi propune să redea demnitatea tuturor femeilor care poartă văl şi care, în trecut, au fost atât de oprimate şi defavorizate. De fapt, hidjab-ul, pe care îl poartă multe femei egiptene, era interzis la televiziunea naţională pe vremea lui Mubarak.

Niqabul, care în urmă cu 15 ani era extrem de rara purtat în Egipt, s-a banalizat acum, în special datorită influenţei muncitorilor egipteni care se întorc din ţările Golfului pătrunşi de valorile wahhabite, dar şi a avântului canalelor prin satelit salafiste finanţate de Qatar sau de Arabia Saudită. De la prăbuşirea regimului Mubarak, în februarie 2011, s-a intensificat această "islamizare" a societăţii şi această tendinţă s-ar putea accentua după recenta victorie a Fraţilor Musulmani la alegerile legislative şi prezidenţiale, explică ziarul francez.