Evenimentul Zilei > International > Efectul „Obama”: Marea Britanie, în pragul Brexitului
Efectul „Obama”: Marea Britanie, în pragul Brexitului

Efectul „Obama”: Marea Britanie, în pragul Brexitului

Partizanii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au trecut în fața celor care doresc rămânerea, potrivit ultimului sondaj de opinie.

Tabăra celor care votează pentru ieșire a ajuns la 42%, cu mai puțin de două luni înainte de referendumul din 23 iunie, care va decide soarta Regatului Unit.

Tabăra celor care doresc rămânerea în UE este de 41%, în vreme ce 13% dintre britanici nu sunt hotărâți, iar 3% nu intenționează să voteze, arată cel mai recent sondaj de opinie realizat de YouGov pentru The Times.

De notat că cercetarea sociologică a fost făcută în 25 și 26 aprilie, așadar imediat după vizita lui Barack Obama în Marea Britanie, al cărei principal scop a fost tocmai de a încerca împiedicarea ieșirii Regatului din UE.

Sondajele anterioare indicau o superioritatea numerică a celor care doresc rămânerea în Uniune, în urma unei campania agresive a forțelor pro-UE britanice, dar și a instituțiilor internaționale.

Astfel, în ultimele săptămâni, britanicii au fost bombardați cu profeții și amenințări fățișe, una mai catastrofală decât alta, dacă vor decide să iasă din Uniunea Europeană: pierderi economice, costuri uriașe, retrageri de investiții, atacuri teroriste etc.