Pandemia Covid-19 care a pus stăpânire pe întreg mapamondul are și efecte benefive, Scoarța terestră și-a redus nivelul de zgomot cu 50% din primăvară până acum, susțin seismologii.
„Valul de liniște” global, foarte vizibil după măsurătorile specialiștilor, este unul dintre efectele pozitive ale pandemiei provocate de coronavirus. Mai exact, zgomotul de frecvență ridicată provocat de diferitele tipuri de activități umane și industrii a scăzut cu 50% din această primăvară până acum. Cu sensibil mai puține zboruri, trafic substanțial diminuat, străzi pustii și multe fabrici funcționând la o capacitate redusă, cele mai mari surse de zgomot sunt mai „tăcute” ca de obicei.
“Aproape că poți să o vezi (n.r. – tăcerea) ca pe un val,” spune Stephen Hicks, un seismolog care a colaborat la un amplu studiu derulat de Imperial College din Londra. „Poți să măsori mișcarea de tăcere seismică de-a lungul timpului (n.r. – de la debutul pandemiei), începând cu China la finalul lunii ianuarie, apoi mutându-se în Italia și dincolo de ea în martie și aprilie.”
Oamenii de știință au analizat date ale unei vaste rețele formate din 268 de senzori seismici din 117 țări și au detectat reduceri ale nivelului de zgomot produs de oameni la 185 de senzori. Cele mai importante scăderi au fost măsurate în mari centre urbane ca New York și Singapore, dar și stații mai îndepărtate localizate în Pădurea Neagră (Germania) sau în Rundu (Namibia) au arătat scăderi ale vibrațiilor produse de activitățile oamenilor. La nivelul universităților și școlilor din Marea Britanie și Statele Unite, vibrațiile seismice au scăzut cu apoximativ 20%, peste nivelul general de reducere a zgomotului în perioada vacanțelor. În Barbados, zgomotul de înaltă frecvență a scăzut cu 50% în săptămânile anterioare lockdown-ului de aici, pe măsură ce cursele aviatice au scăzut și turiștii aflați încă pe insulă au revenit în țările de origine.
“Acest val de liniște totală este fără precedent, cel puțin atât cât putem detecta, cu instrumentele actuale, datele seismice de durată continuă pe care le avem la dispoziție”, a declarat Thomas Lecocq, autor principal al unui studio la Royal Observatory din Belgia. Înregistrările digitale ale activității seismice există din anii ‘70, dar datele înregistrate în mod clasic merg mai departe în timp.
Descoperirile publicate de revista Science relevă faptul că vibrațiile generate de activitatea umană sunt mai nocive decât estimau specialiștii, din moment ce seismometrele implicate în studiou le-au detectat în locuri izolate sau la adâncimi mari în subteran.
Acuratețe crescută a prognozării
Pentru seismologi, această liniștire bruscă a Terrei reprezintă o oportunitate neașteptată. În contextul creșterii masive a populației mondiale și a supra-aglomerării orașelor, tot mai mulți oameni sunt amenințați de cutremure, erupții vulcanice sau alunecări de teren. Chiar dacă experții au echipament modern pentru a măsura diferitele fenomene seismologice de pe Terra, zgomotele umane maschează în general semnalele la frecvență înaltă, inclusiv glisarea faliilor geologice sau acumulările timpurii ale unui vulcan, dar în timpul pandemiei aceste semnale au fost mai ușor de detectat.
“Este important să vezi aceste mici semnale întrucât îți arată o defecțiune geologică, de exemplu detectează nivelul de tensiune a scoarței în multe cutremure mici, sau dacă tensiunea se acumulează pe termen mai lung. Practic vedem cum se poartă această falie geologică”, explică Stephen Hicks de la Imperial College din Londra.
Fără „zumzăiala” umană obișnuită, seismologii vor putea de acum încolo să anticipeze mai ușor „micro-cutremurele” antrenate de aceste defecțiuni geologice. Cu ajutorul acestor tipare ale vibrațiilor se vor putea monitoriza mai ușor inclusiv vulcanele din apropierea centrelor urbane.
Din moment ce Pământul a devenit cu 50% mai tăcut, experții pot asculta mai bine zgomotul planetei și aceste date vor fi extrem de folositoare pentru crearea modelelor seismice și altor studii bazate pe tipare de zgomot, ajutând astfel în prognozarea în timp util a cutremurelor și altor catastrofe naturale.