Efectul Formularului 600: Şapte Declaraţii fiscale într-una singură de şase pagini

Efectul Formularului 600: Şapte Declaraţii fiscale într-una singură de şase pagini

Termenul de depunere pentru 2018 este 15 iulie, iar de la anul devine 31 martie. Ministerul Finanţelor Publice propune, în urma scandalului iscat de Formularul 600, introducerea unei Declaraţii Unice privind impozitul pe venit, CAS şi CASS.

„Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” are, în varianta aflată în dezbatere publică pe site-ul ministerului, şase pagini şi comasează şapte formulare, care până acum se depuneau anual, separat, la date diferite: D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit - agricultură, D600 - venitul bază pentru CAS, D604 - stabilire CASS persoane fără venit, D605 - stopare CASS persoane fără venit. 

Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.

Devii asigurat când depui

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Finanţelor estimează că sunt 964.166 de contribuabuli care trebuie să depună această declarație.

Până la 15 iulie nimeni nu-şi pierde calitatea de asigurat medical, iar, apoi, devii asigurat la momentul în care depui formularul și nu la momentul în care plătești.

„Ce a apărut (pe site-ul MFP – n.red.) este totuşi o prezentare în power point, nu o lege. Va trebui să existe o lege care să cuprindă această prezentare. În 2018 s-a schimbat termenul limită de depunere. Luna mai a dispărut din calendarul declaraţiilor, acum avem data de 15 iulie. Este însă un an de tranziţie şi, în 2019, situaţia se va schimba, iar declaraţia va trebui depusă până pe 31 martie.

Până acum, au fost multe situaţii când plăteai anticipat, de patru ori pe an. Acum însă, sistemul se simplifică şi nu se va mai plăti anticipat, iar asta este o schimbare importantă. O altă schimbare foarte importantă este renunţarea la decizii de impunere. Știi cât ai de declarat, ai un termen limita, ai depus-o şi ştii când trebuie să plăteşti, fără decizie de impunere”, a declarat ieri, la emisiunea Capital Live, Alex Milcev, liderul Departamentului Asistenţă Fiscală şi Juridică al EY România.

Bonificaţii pentru plata integral şi cea online

Din 2019 această declaraţie se va depune exclusiv online şi va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru anul fiscal precedent al realizării veniturilor şi estimare a anului în curs. Pentru 2018, Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate.

Cei care vor achita online integral până la 15 iulie 2018 vor avea o reducere de 10%, iar pentru plata până la 30 septembrie 2018 reducerea este de 5%. Dacă Declaraţia Unică se depune pe suport de hârtie, reducerile sunt de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt plătite până la 15 iulie, şi de 2% dacă vor face plata până la 30 septembrie.

„Nu luăm ca până acum referința anului trecut pentru a plăti anticipat un impozit. Fiecare poate estima, se poate pune și zero, dar dacă pune zero nu va mai avea acest sistem de bonificație”, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici