Efectul COTROPIRII Europei: Marea Britanie vrea IEȘIREA din Uniunea Europeană

Efectul COTROPIRII Europei: Marea Britanie vrea IEȘIREA din Uniunea Europeană

Pentru prima oară, un sondaj arată că britanicii ar vota pentru ieșirea din UE la referendumul care va avea loc cel mai târziu în 2017.

În timp ce parlamentarii trebuie luni, 7 septembrie, să se pronunțe asupra unui proiect de lege privind referendumul, 43% dintre persoanele chestionate institutul Survation la comanda săptămânalului „Mail on Sunday” estimează că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE. 40% optează pentru rămânerea în UE, iar 17% sunt indeciși.

Acest sondaj marchează o ruptură cu precedentele anchete de opinie, care au arătat întotdeauna o majoritate favorabilă rămânerii în Uniunea Europeană.

Mai mult, 22% dintre cei care optează pentru rămânerea în UE au afirmat că ar putea „să-și schimbe părerea” dacă actuala criză a imigranților se agravează.

În legătură cu acest subiect, 29% dintre britanici cred că țara lor nu ar trebui să primească nici un refugiat, de departe răspunsul cel mai popular, față de 15%, care au estimat că Marea Britanie ar trebui să primească 10.000 de imigranți.

Sondajul anterior realizat de institutul Survation la începutul lui iulie arăta că 45% dintre persoanele chestionate se pronunțau în favoarea rămânerii în UE, în timp ce doar 37 erau împotrivă și 17% erau indeciși.

De atunci, amintește „Mail on Sunday”, de orientare eurosceptică, guvernul lui David Cameron a propus modificarea întrebării din referendum, formularea inițială fiind considerată prea evident favorabilă rămânerii în UE.

Mai degrabă decât să le ceară votanților să răspundă cu DA sau NU dacă vor rămânerea în UE, noua formulare le va cere să aleagă între două fraze: „Rămânerea ca membru în Uniunea Europeană” sau „Părăsirea Uniunii Europene”.

Promisiune a lui David Cameron din campania electorală, referendumul trebuie să fie organizat cel mai târziu până la sfârșitul lui 2017, însă ar putea avea loc chiar anul viitor.

Premierul Cameron susține că este favorabil unei mențineri a Regatului Unit în UE, dar „nu exclude nimic”, dacă nu obține de la partenerii europeni, în prealabil, un anumit număr de concesii.