Efectul coronavirusului: Trei scenarii prin care epidemia poate răsturna regimul din China

Efectul coronavirusului: Trei scenarii prin care epidemia poate răsturna regimul din China

Xi Jinping a concentrat mai multă putere decât oricare alt lider chinez, de la Mao încoace. Însă epidemia cu coronavirus i-ar putea veni de hac.

Înainte de Xi Jinping, stilul de guvernare introdus de Deng a fost unul descentralizat. O „improvizație dirijată”.

De la preluarea puterii, Xi a înăsprit controlul politic, l-a centralizat și a demonstrat în relațiile externe ambiții de super-putere mondială. De la Mao încoace, nici un alt lider chinez nu a concentrat atâta putere precum Xi.

Toate aceste aspecte au iritat investitorii, au alarmat puterile occidentale și au sporit tensiunile cu Statele Unite. Rezultatul: o încetinire serioasă a economiei chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coronavirusul are efectul unei cisterne de benzină vărsate peste un incendiu. Persistența epidemiei va amâna deschiderea granițelor de către China, agravând criza, aducând falimentul a numeroase întreprinderi mici și mijlocii, desființarea de locuri de muncă și o inflație crescută.

Liderii chinezi sunt capabili să rezolve câte o criză pe rând, însă rareori au fost confruntați cu mai multe crize odată, scrie analistul.

Într-un comentariu recent, Kevin Rudd, fost premier australian, în prezent președinte al Asia Society, afirma că „criza, odată rezolvată, nu va schimba modul în care China va fi guvernată în viitor”.

Însă această prognoză este prea optimistă, notează Ang. Fisurile apar deja în eșafodajul regimului Xi.

De pildă, la apogeul indignării opiniei publice față de secretomania inițială care a caracterizat începutul epidemiei, Xi, a dispărut din spațiul public.

După o întâlnire cu directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreysus, pe 28 ianuarie, nu a mai apărut decât cu prilejul vizitei de stat a premierului cambodgian. Hun Sen, pe 5 februarie.

Pentru un lider care în mod normal domină agenda zilnică, absența lui Xi în mijlocul unei panici naționale a fost evidentă și i-a făcut pe o serie de observatori să afirme că puterea sa este în pericol.

Dacă acest lucru pare de necrezut, trebuie amintit că în ultimii anii s-au petrecut evenimente care până atunci păreau imposibile.