Efectele taxei de poluare: cozi la ghişee şi oameni în stradă

Mii de persoane s-au îngrămădit la administraţiile financiare pentru a plăti taxa nemajorată. Altele au decis să participe la proteste faţă de triplarea acesteia.

Câţiva mii de oameni s-au prezentat, încă din noaptea de joi spre vineri, la sediile administraţiilor financiare din ţară, în speranţa că vor reuşi să plătească taxa de poluare pe vechea formulă de calcul. Pentru a putea face faţă valului de cereri, angajaţii administraţiilor financiare au fost chemaţi la serviciu şi în weekend. Bucureştenii au întâmpinat mai puţine probleme, întrucât angajaţii administraţiilor s-au mobilizat din timp.

Funcţionarii, depăşiţi de cereri

La Timişoara, sute de persoane s-au înghesuit să-şi depună documentele necesare calculului taxei. Alţi zeci de timişoreni s-au prezentat la ghişee pentru a solicita restituirea diferenţei, după ce, la începutul săptămânii, au plătit suma triplată.

Peste 200 de dispoziţii de plată a taxei de poluare au fost procesate, în noaptea de joi spre vineri, şi la Direcţia Finanţe Publice Bistriţa- Năsăud. În Alba, peste 300 de persoane s-au prezentat la administraţiile financiare pentru a-şi plăti taxa, iar la Baia Mare au fost numai ieri aproximativ 500 de cereri.

Şi la Iaşi, administraţia financiară va avea program de lucru cu publicul în acest weekend. Numai ieri au fost emise 303 de decizii de calcul a taxei pe poluare după sistemul vechi. În judeţul Hunedoara, „valul“ de cereri a atins punctul critic joi: peste 300 de solicitări.

Situaţii aparte s-au înregistrat la Constanţa şi la Târgu-Jiu. Dacă cei din Constanţa nu s-au înghesuit la ghişeele administraţiilor financiare, la Târgu-Jiu oamenii au stat degeaba la rând până spre seară, deoarece funcţionarii gorjeni nu ştiau după ce sistem să calculeze taxa.   În timp ce unii se grăbeau să prindă un loc în faţă la administraţia financiară, alţii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de decizia guvernului de a tripla taxa pe poluare. Sute de persoane au participat ieri la mitingurile organizate în Ploieşti, Constanţa, Drobeta- Turnu-Severin, Târgu-Mureş şi Târgu-Secuiesc (jud. Covasna).   Mobilizare bună în Bucureşti

În Bucureşti, administraţiile financiare s-au mişcat în general bine: n-au fost cozi, ci doar câte o mână de cetăţeni neîmpăcaţi cu statul. „Notaţi înjurăturile, notaţi şi iniţialele. O să vină un guvern nou, o să deschidă o sută de ghişee şi o să meargă treaba“, spune ironic F.L., care aşteaptă să se încheie pauza de după-amiază la Administraţia Financiară a Sectorului 2. Dacă era după el, acum ar fi fost la birou şi ar fi plătit totul on-line. N-a fost să fie. Mai încolo se află cetăţeanul George, care se declară un norocos: „Am depus dosarul marţi, iar azi am venit să plătesc. Am de dat doar 652 de lei, pentru că maşina are Euro 4“. Nici nu vrea să se gândească la suma pe care ar fi plătit-o dacă ar fi întârziat câteva zile.   Ligia Urs, şefa Administraţiei Financiare a Sectorului 2, susţine că angajaţii s-au mobilizat foarte repede după publicarea ordonan- ţei ce amână triplarea taxei în Monitorul Oficial şi că cetăţenii i-au găsit pregătiţi. Şi Ion Petrescu, reprezentantul Administraţiei Financiare a Sectorului 1, arată că treaba a mers: „Suntem la zi, se primesc cererile, la trezorerie se încasează banii. Ştiam că va veni ordonanţa. Depinde de fiecare cum se organizează“.

Încă o zi de proteste   Administraţiile financiare din Capitală vor lucra astăzi până la ora 14.00, iar dacă fluxul de cereri va fi mare, ghişeele vor fi deschise şi mâine, până la ora 12.00. Tot astăzi vor continua şi protestele faţă de triplarea taxei. La Timişoara, şoferii se vor întâlni în Piaţa Victoriei, iar la Bistriţa, sute de persoane sunt aşteptate în centrul oraşului. Un miting de protest ar fi trebuit să aibă loc şi în Bucureşti, începând cu ora 10.00, însă nemulţumiţii n-au primit autorizaţia necesară de la primărie.

REACŢII   Taxa auto încalcă tratatele europene   Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC) a acţionat în instanţă ordonanţa de urgenţă emisă de guvern, prin care este triplată taxa auto pentru toate tipurile de maşini, cu excepţia celor Euro 4, cu capacitate cilindrică mai mică de 2.000 cmc. Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, măsura guvernului este neconstituţională şi încalcă tratatele europene. Există un principiu constituţional care stipulează că „repartizarea sarcinilor fiscale nu trebuie să favorizeze sau să defavorizeze niciun plă- titor de taxe şi impozite“, arată CSC. Totodată, instituţia consideră că „legislaţia europeană le interzice statelor membre să aplice produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte produse“. Mai mult, CSC spune că Tratatul CEE (amendat) prevede că taxa sau impozitul perceput unei persoane pentru un anumit produs nu poate excede valoarea reziduală a produsului impozitat/taxat. (Adrian Popa)

Citiţi şi "Proteste faţă de triplarea taxei auto"!