Cercetătorii continuă să învețe cum afectează fumatul sănătatea oamenilor la mulți ani după ce au renunțat la fumat, după cum reiese dintr-un studiu recent, care a arătat efectele de lungă durată ale consumului de tutun asupra sistemului imunitar.
În ciuda eforturilor îndelungate ale industriei tutunului de a ascunde riscurile asociate fumatului, Organizația Mondială a Sănătății raportează că, anual, consumul de tutun ucide peste opt milioane de persoane în întreaga lume.
Cu toate acestea, numeroasele moduri în care acest obicei dăunează organismului sunt încă în curs de clarificare. Cele mai recente cercetări, care au fost consemnate în revista Nature, au descoperit că fumatul modifică sistemul imunitar - care menține organismul ferit de infecții - mult mai mult timp decât se credea până acum.
Aceasta a atras atenția în mod special asupra modificărilor imunității adaptative, care se dezvoltă în timp, pe măsură ce celulele specializate ale organismului își păstrează capacitatea de a se apăra împotriva agenților patogeni străini cu care au intrat anterior în contact.
Rezultatele au fost obținute în urma examinării sângelui și a unor probe suplimentare obținute de la o mie de persoane sănătoase din Franța, începând cu peste zece ani înainte.
Efectele fumatului asupra imunității
Cercetătorii au descoperit că fumatul a avut un impact mai mare asupra imunității adaptative decât alte variabile precum calitatea somnului sau activitatea fizică.
Rezultatele studiului au susținut, de asemenea, studii anterioare care au demonstrat modul în care fumatul afectează „imunitatea înnăscută”, prima apărare a organismului împotriva agenților patogeni invazivi.
Potrivit studiului, imunitatea adaptivă a oamenilor a continuat să funcționeze ani sau chiar decenii după ce au încetat să fumeze, în timp ce imunitatea lor înnăscută a revenit imediat.
Dimensiunea eșantionului a fost insuficientă pentru a oferi un interval de timp precis pentru durata acestor schimbări.
Cercetătorii au subliniat că este cu atât mai bine cu cât oamenii se opresc mai repede din fumat, deoarece efectul dispare.
Desigur, autoarea principală a studiului, Violaine Saint-Andre, de la Institutul Pasteur din Franța, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că este totuși preferabil „pentru imunitatea pe termen lung să nu începi niciodată să fumezi”.
Efectele exacte pe care aceste modificări le-ar putea avea asupra sănătății nu au fost cunoscute de către cercetători. Cu toate acestea, ei au postulat că ar putea influența susceptibilitatea unei persoane la tulburări autoimune, cancer sau infecții.
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine
Un alt studiu a încercat să stabilească în ce măsură renunțarea la fumat era asociată cu un risc mai mic de îmbolnăvire și de deces prematur. Acesta a fost publicat săptămâna trecută în revista NEJM Evidence.
Acesta a inclus 1,5 milioane de persoane din SUA, Canada, Norvegia și Marea Britanie; unii erau fumători actuali, alții nu se apucaseră niciodată de acest obicei și toți cei care se aflau la mijloc.
Potrivit studiului, a fost nevoie de 10 ani pentru ca persoanele care au renunțat la fumat să ajungă la aceeași speranță medie de viață ca și nefumătorii.
Încă o dată, cercetătorii au subliniat cât de crucial este să renunțați cât mai curând posibil - unele avantaje ar putea fi observate încă de la trei ani de la renunțarea la acest obicei.
Indiferent de vârsta la care oamenii au renunțat la fumat, efectul a fost evident, dar cei sub 40 de ani au beneficiat mai mult decât ceilalți. Sursa: medicalxpress.com