25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol în Ucraina din cauza războiului și a blocării porturilor. Silozurile sunt pline și nu mai este loc pentru recolta din acest an. Există informații că Rusia vrea să distrugă depozitele de cereale.
Războiul din Ucraina duce, încet, dar sigur, la o criză alimentară de proporții. 25 de milioane de tone de cereale ar putea fi irosite din cauza blocării porturilor din Ucraina de către armata rusă. Multe țări depind de aceste livrări și s-au putea ajunge chiar și la foamete.
„Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea o cere, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de aceste provizii. În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley, potrivit BBC.
Prețurile au sărit în aer
Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a anunţat și Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Din această cauză s-a creat o criză alimentară, iar prețurile la cereale au explodat. Grâul a ajuns la un preţ de 968 dolari/bushel, porumbul a ajuns la 716 dolari/bushel, iar ovăzul este 716 dolari/bushel. Sunt cele mai mari prețuri din ultimii opt ani.
În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.
„Este o situaţie aproape grotescă pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza problemelor legate de infrastructură şi a blocării porturilor", a afirmat Josef Schmidhuber, adjunctul directorului general al FAO.
Silozurile au devenit ținta Rusiei
În ciuda războiului Ucraina se așteaptă anul acesta la o recoltă bună de cereale, dar nu mai are loc de depozitare. „Recolta nu arată rău, ceea ce înseamnă că ar putea să nu existe suficiente capacităţi de stocare în Ucraina, în special dacă nu se va deschide un coridor pentru exportul grâului din Ucraina. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă informaţiile privind distrugerea unor capacităţi de depozitare a cerealelor, din cauza luptelor“, a adăugat oficialul FAO.
Din cauza invaziei rusește, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.