Edwards Snowden a fost ales rector al Universității din Glasgow

Edwards Snowden a fost ales rector al Universității din Glasgow

Fostul consultant al Agenţiei americane de securitate (NSA) Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în ţara sa şi refugiat actualmente în Rusia, a fost ales în funcţia pur onorifică de rector al Universităţii din Glasgow, a anunţat instituţia scoţiană pe contul său de Twitter.

Edward Snowden a acceptat invitaţia primită din partea unui grup de studenţi de a candida pentru acest post, relatează AFP.

El a avut câştig de cauză în faţa fostului campion la ciclism scoţian Graeme Obree, a scriitorului Alan Bissett şi a membrului clerului Kelvin Holdsworth. Snowden i-a succedat fostului conducător al partidului liberal britanic Charles Kennedy. Printre foştii rectori se numără şi Winnie Mandela şi fostul tehnician nuclear israelian Mordechai Vanunu.

“Suntem încântaţi să vedem că Edward Snowden este ales în calitate de rector al Universităţii din Glasgow", a scris într-un comunicat grupul de studenţi care l-a solicitat. “Avem o tradiţie măreaţă şi nobilă de a transmite declaraţii importante prin intermediul rectorilor noştri", conform aceleiaşi surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin această alegere, “le arătăm lui Edward Snowden şi altor persoane curajoase că suntem solidari cu ei, indiferent de locul unde se află". “În săptămânile ce urmează, vom continua să facem campanie pentru ca NSA şi GCHQ să îşi înceteze atingerile aduse dreptului nostru fundamental de a avea o viaţă privată şi pentru ca Edward Snowden să fie recunoscut ca o personalitate curajoasă şi nu ca un trădător", a conchis grupul.

Universitatea a menţionat, la anunţul nominalizărilor, că rolul principal al rectorului va fi să “reprezinte interesele studenţilor" şi că “alegerea rectorului ţine exclusiv de studenţi", mai notează AFP