Editura Evenimentul si Capital

ÎNCEPE și în România! Va fi OBLIGATORIU în TOATE ȘCOLILE

Autor: | | 2 Comentarii | 8171 Vizualizari

Până la urmă vom avea în școlile din România ore de educație sexuală pentru copii și educație pentru viață. Cel puțin dacă proiectul depus în Senat de doi deputați PSD și unul USR va fi adoptat.

Inițiativa are drept scop prevenirea contactării bolilor cu transmitere sexuală și reducerii nașterilor de către minore, derulându-se cel puțin o dată pe semestru. Noul proiect va modifica articolul 43 (3) litera i din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, astfel: „Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi al educaţiei sunt obligate sa adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

Inițiatorii proiectului, Camelia Gavrilă (PSD), Nicolae Georgescu (PSD) și Florina Presadă (USR), precizează că situațiile dificile cu care se confuntă țara noastră se datorează și din cauza lipsei de educație sexuală și pentru sănătate. „Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populaţiei României, sistemul public şi societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluţiiile optime pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale: Rata ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini) 10,6% din tinerele minore sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârsta cuprinsă intre 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7547 au ales sa întrerupă sarcina”, explică inițiatorii.

Acest proiect vine în sprijinirea copiilor dar și al părinților, susțin inițiatorii.

„Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligaţia corelativă de a derula în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Această propunere a fost depusă la Senat, fiind prima Camera sesizată, dar decizia finală va aparține Camerei Deputaților.

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI