Evenimentul Zilei > Social > Educaţie cu pumnul la o şcoală din Capitală
Educaţie cu pumnul la o şcoală din Capitală

Educaţie cu pumnul la o şcoală din Capitală

O profesoară de la Şcoala Generală 162, din cartierul Giuleşti, este anchetată de poliţişti după ce a lovit fără milă doi elevi de clasa a VIII-a.

O profesoară de la Şcoala Generală nr. 162, din cartierul bucureş tean Giuleşti, este cercetată de poliţişti după ce, în ultimele două zile, a bătut fără milă doi elevi de clasa a VIII-a. Potrivit directorului instituţiei de învăţământ, în ultimii trei ani, profesoara de geografie Elena Stan, în vârstă de 45 de ani, şi-a făcut un obicei din a-şi jigni nu doar colegii, ci şi elevii şi pe părinţii acestora.

Mai mult, sancţiunile şi avertismentele primite în ultima perioadă din partea conducerii şcolii nu au făcut decât să stimuleze agresivitatea cadrului didactic.

„Am căzut pe burtă, chiar în faţa poliţiştilor“

„Am încercat de multe ori să luăm o atitudine fermă împotriva doamnei Stan, însă am avut doar plângeri verbale din partea câtorva părinţi sau a colegilor mei pe care i-a înjurat în repetate rânduri. Nici eu nu am scăpat de limbajul ei colorat. I-am rugat chiar pe părinţii care veneau să o reclame să facă plângeri scrise, dar acestora le era frică nu cumva să se răzbune pe copii. Mai ales că mulţi dintre ei sunt în anul terminal (clasa a VIII-a)“, ne-a declarat Dorin Stoica, directorul şcolii.

Acesta a încercat astfel să justifice menţinerea la catedră a Elenei Stan, a cărei agresivitate a culminat, miercuri, cu palmele şi pumnii împărţiţi Marianei, una dintre elevele din clasa a VIIIa A. Întreaga scenă petrecută în clasă, în timpul orei de geografie, a fost filmată cu telefonul mobil de unul dintre colegii fetei, iar imaginile au ajuns apoi la poliţie.

„Am vrut să-i ofer un trandafir cu ocazia zilei de 8 Martie. Mi-a spus că nu acceptă flori de la toţi handicapaţii. A vrut să mă lovească cu trandafirul, însă în cele din urmă am încasat palme şi pumni. La final, m-a împins până în spatele clasei, m-a izbit cu capul de perete şi apoi m-a dat afară de la oră“, ne-a spus Mariana.

Poliţiştii, chemaţi să-i disciplineze pe elevi

Ieri, chiar în momentul în care un echipaj de poliţie a ajuns la şcoală pentru a începe investigaţiile în cazul elevei agresate, un alt elev era scos „pe brânci“ din clasă de profesoara de geografie.

„M-a luat de haină şi m-a aruncat cât colo. M-am împiedicat de pragul uşii şi am căzut pe burtă chiar în faţa poliţiştilor. Nu este prima dată când doamna mă apostrofează şi mă loveşte. Tata a vrut să stea de vorbă cu dânsa, însă l-a făcut handicapat în faţa colegilor mei“, spune Marius, din clasa a VIII-a B.

Directorul Dorin Stoica speră ca, după incidentele din ultimele zile, profesoara Elena Stan să primească o sancţiune care să o îndepărteze definitiv de la catedră.

„Probabil că i se va face şi o expertiză psihiatrică, deoarece eu, personal, consider că are probleme. A apelat de mai multe ori numărul de urgenţă 112 pentru a-i chema pe poliţişti să-i disciplineze elevii. Dacă era refuzată, apela la paznicii instituţiei“, a conchis directorul.

Ieri, la finalul orelor, agresivitatea profesoarei a fost „taxată“ şi de elevi care au protestat cu huiduieli şi lozinci de genul „Afară, afară cu profa din şcoală!“.

LEGE FAVORABILĂ

Poate scăpa din nou

Profesoara Elena Stan este cercetată, în paralel, şi de o comisie înfiinţată la nivelul şcolii. „Comisia va stabili gradul de vinovăţie a cadrului didactic, iar ulterior vom analiza concluziile lor la nivelul Inspectoratului Şcolar“, a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Reprezentanţii ISMB au anunţat că nu vor tolera niciun act de violenţă. Cu toate acestea, un profesor titular poate primi într-un astfel de caz doar un simplu avertisment. (Eugenia Mihalcea)