Educația nutrițională. O nouă materie în școli

Sursa foto: Arhiva EVZ

Educația nutrițională ar putea deveni o nouă materie de studiu pentru elevi. La începutul acestei luni, Agenția Națională pentru Sport (ANS) a făcut propunerea către Ministerul Educației.

Educația nutrițională ar putea fi predată la orele de sport sau separat, ca un curs de sine stătător. Proiectul ANS a apărut în urma constatărilor că elevii au probleme cu sedentarismul și consumul de alimente foarte procesate. Dezbaterea a fost deschisă astăzi în Parlamentul României de senatoarea Nicoleta Pauliuc și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Gabriel Toncean.

Educația nutrițională își propune să combată obiceiurile alimentare nesănătoase

Copiii trebuie să dobândească cunoştinţe adecvate despre nutriţie şi să poată analiza conţinutul alimentar al produselor, crede Gabriel Toncean. Nevoia unei astfel de dezbateri vine în urma unor statistici îngrijorătoare cu privire la sănătatea tinerilor. „Să învățăm principiile unei vieți sănătoase” are scopul de a atrage atenția asupra nutriției și sportului în rândul copiilor, după cum declară inițiatorii.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat un nou proiect de lege care propune interzicerea consumului de băuturi energizante pentru copiii cu vârsta sub 18 ani. Acest proiect a primit aprobarea comisiilor parlamentare și se concentrează pe prevenirea și combaterea efectelor băuturilor energizante. Mai mult decât atât, se încearcă restricționarea comercializării lor la o distanță minimă de 1 km față de școli și interzicerea publicității online pentru aceste tipuri de băuturi.

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sănătate (ANS) a atras atenția asupra modului în care ne hrănim. Acesta a evidențiat, de asemenea, că mulți părinți oferă greșit copiilor sucul de portocale. Se pare că fructoza din sucul stors poate duce la creșterea rezistenței la insulină, afectând sănătatea copiilor.

Specialiștii încearcă să îi educe pe tineri spre o viață sănătoasă

Proiectul ANS este destinat în mod special claselor gimnaziale, V-VIII. Acolo, specialiștii în nutriție ai ANS speră să convingă preadolescenții și adolescenții să deprindă un stil de viață sănătos. Pe de altă parte, nu se știe când proiectul introducerii noii materii va deveni realitate, ținând cont că și așa elevii se plâng că sunt încărcații cu multe materii de studiu.

De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea introducerii educației nutriționale în școli, atât prin formarea cadrelor didactice, cât și prin includerea acestei discipline în curriculum. Acest lucru ar permite copiilor să învețe să aibă un stil de viață sănătos încă de la o vârstă fragedă.

România se află pe un loc fruntaș la capitolul obezitate infantilă

O altă temă abordată a fost importanța educației fizice și a activităților sportive în școli, exemplul fiind dat de prima creșă sportivă din România, la Arad. Inițiatorii au subliniat importanța introducerii mai multor astfel de inițiative pentru promovarea mișcării și sportului în rândul copiilor.

În acest moment, datele cu privire la sănătatea în rândul populației sunt îngrijorătoare. Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, conform raportului OMS din anul precedent, și aproximativ 25% dintre copiii români sunt supraponderali, potrivit unui raport din 2015.