Experții din educația financiară au dezvăluit că una din strategiile de efect se bazează pe următorul principiu: Banii pe care nu îi vezi nu îi cheltui. Cu alte cuvinte, avem nevoie de conturi de economii pe care să le alimentăm ori de câte ori avem ocazia.
Educația financiară încă este un domeniu străin pentru mulți români, însă pentru a face ecnomii nu este nevoie doar de o bună înțelegere a mecanismelor și instrumentelor financiare , ci implică și câteva aspecte pshilogice. Aspecte pe care le vom aborda în cele ce urmează.
În linii mari, educația financiară ține de comportament și de strategia pe care o folosim atunci când ne gestionăm banii. Când vine vorba de economii pe termen lung, nu puțini sunt cei care se ghidează după sintagma „Pe viitor voi câștiga mai mult, apoi voi economisi”, o a abordare deloc corectă pentru buget.
Educația financiară: cum poți să economisești bani
Experții din educația financiară au dezvăluit că una din strategiile de efect se bazează pe următorul principiu: Banii pe care nu îi vezi nu îi cheltui. Cu alte cuvinte ni se recomandă să setăm trasferuri automate către conturile de economii. Evident, că în prealabil trebuie deschise conturile respective, lucru care se poate face extrem de ușor, prin diverse aplicații.
De exemplu, Banca Transilvania pune la dispoziția clienților săi aplicația Neo BT prin care se pot efectua toate tranzacțiile, de schimb valutar sau de contractarea creditelor.
Educația financiară după cum am precizat presupune și modificarea comportamentului financiar. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, pentru început trebuie să vă setați obiective clare. Adică, în loc să pui banii la salte, poți alege să stabilești ținte precise. De exemplu, poți economisii bani pentru o vacanță, o casă sau pentru a avea ceva mai mulți bani la pensie.
Cum pui bani deoparte pentru pensie
În acest sens, tehnologia reprezintă un punct de sprijin important. Sunt disponibile numeroase aplicații și platfomre care contorizează cheltuielile. De asemenea, nu uitați să vă oferiți o mică recompensă atunci când ați atins unul din obiective. De ce? Pentru că recompenseile acționează ca niște stimuli pozitivi.
Mai puteți lua în considerare un alt sfat pe care experții în educația financiară îl acordă. Înainte de a face o achiziție analizați cât de importantă este achiziția respectivă și cât de mult vă ajută. Important! Nu vă comparați stilul de viață sau achizițiile cu ce vedeți la TV sau pe net. Comparațiile pot duce la alegeri financiare nesănătoase.
Educația financiară: sfatul experților
Sebastian Bert, profesor de economie la Institul Alfred Weber face la rândul lui câteva clarificări în ceea ce privește educația financiară.
„Economisirea și sacrificiul asociat dau naștere unui sentiment de pierdere. Știm din economia comportamentală că pierderile sunt resimțite de aproximativ două ori mai intens decât câștigurile de aceeași dimensiune. Dacă te aștepți la consum, de exemplu pentru că a devenit un obicei, abținerea de la consum este ca o pierdere. Economisirea este o problemă clasică de autocontrol. Astăzi, economisirea înseamnă renunțare recompensa vine mai târziu.
Este ca un exercițiu sau o dietă sănătoasă – cei care au voință vor beneficia pe termen lung. Această putere de voință este limitată pentru toți oamenii. Dacă îți automatizezi economiile cu reguli simple, nu trebuie să-ți mobilizezi voința din nou și din nou”, a explicat profesorul Ebert.
Așadar, ecnomisirea banilor nu se rezumă doar la educația financiară și disciplină. Totodată, este nevoie de cunoașterea mecasnismelor și a propriului comportament. Odată fixate obiectivele, obișnuința de a economisi devine un automatism și, sunteți mult mai conștient de resursele financiare de care dispuneți.
Sursa: nzz.ch