EDITORIALUL EVZ: Vă supără DNA-ul? Deveniţi parlamentar!

EDITORIALUL EVZ: Vă supără DNA-ul? Deveniţi parlamentar!

Mircea Marian: "De fiecare dată când Parlamentul României mai ia o decizie aberantă, mă întreb: oare nu există vreo cale prin care să fim daţi afară din Uniunea Europeană?"

Pentru că nu cred că există vreo ţară civilizată în care legislativul să se transforme în sanctuar pentru mituitori şi corupţi. Aproape toate deciziile majore luate în ultimele luni de Senat şi de Camera Deputaţilor au un singur scop: să-i dezarmeze pe procurorii anticorupţie şi să ofere protecţie demnitarilor români care s-au îmbogăţit peste noapte.

Uitaţi-vă doar la unul dintre dosarele lui Adrian Năstase: potrivit DNA, omul şi-a adus din China bunuri de sute de mii de dolari - inclusiv brazi de Crăciun, peruci şi aparate de tăiat ouă -, dar banii de shopping proveneau în bună măsură de la angajaţii unor structuri guvernamentale. Până şi aparate de curăţat scame şi-a procurat fostul premier din această ţară asiatică. În alt dosar, Adrian Năstase este suspectat că ar fi aranjat ca documentele prin care soţia sa era cercetată pentru spălare de bani să dispară. Suma depusă de Dana Năstase la o bancă era de 400.000 de dolari, bani cu care Alexandru Bittner ar fi cumpărat, de la celebra mătuşă Tamara, tablouri, manuscrise englezeşti pe pergament sau bijuterii din aur. Cei de la DNA nu au acceptat însă că o bătrână de 91 de ani, care locuia singură, deţinea astfel de valori în apartamentul ei de bloc.

Deputaţii PSD, PRM, UDMR şi PC din Comisia juridică - profesori, ingineri, un fost ziarist de la Scânteia şi nişte jurişti de întreprindere - s-au transformat în judecători şi au decis că aceste cazuri conţin probe „lovite de nulitate“. Unul dintre ei, un inginer din Caracal, plasat de Adrian Năstase în structura de conducere a Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, a declarat solemn: „DNA nu are probe“. După această judecată sumară, Năstase şi-a făcut apariţia la braţ cu nevolnicul său şef pe linie de partid, Mircea Geoană, şi, împreună, au dat lecţii despre cum trebuie să arate viitoarea constituţie. Printre propunerile lor, bineînţeles, una prin care atribuţiile preşedintelui României ar fi drastic limitate.

Ce le mai lipseşte celor de la Comisia Europeană pentru ca, la proximul raport, să decidă aplicarea clauzei de salvgardare? În cele câteva luni în care a moţăit pe scaunul de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a activat o singură dată: atunci când a propus schimbarea şefului DNA, Daniel Morar, cu o păpuşă gonflabilă. Ignorând recomandările Comisiei, Senatul vrea să schimbe procedurile de numire a procurorilor-şefi. Agenţia Naţională de Integritate este înnămolită în proceduri de selectare a personalului şi dotare cu tehnică de arhivare. După câteva anunţuri spectaculoase, făcute exact înainte de ultima evaluare a celor de la Bruxelles, ANI a intrat în letargie. Năstase şi Mitrea nu pot fi urmăriţi penal pentru că îi protejează cei „322“ din Camera Deputaţilor.

Până şi cei de la Bruxelles ar putea să înţeleagă ceea ce cetăţenii României au priceput de mult: în această ţară nu există justiţie pentru demnitarii corupţi.

Ne puteți urmări și pe Google News