EDITORIALUL EVZ: TVR reaprinde flacăra Cenaclului

EDITORIALUL EVZ: TVR reaprinde flacăra Cenaclului

Horia Ghibuţiu: "La începutul anului 2009, când e prea devreme de estimat cât va coborî audienţa televiziunii publice, dar şi prea târziu ca diferenţa faţă de staţiile comerciale să fie refăcută sub conducerea lui Alexandru Sassu, micul ecran ne-a făcut o surpriză indigestă: reapariţia lui Adrian Păunescu şi a cenaclului său de tristă amintire."

Revenirea s-a petrecut pe furiş, pe un post degeaba, adică TVR 2, alături de care s-au lipit recent alte „surioare“, la fel de inutile şi de bugetofage, TVR Info şi TVR 3. Dată fiind audienţa de anul trecut a canalului 2 - locul 12, după Naţionalul „Cuscrelor“ şi Jetixul lui Sportacus din „Orăşelul leneş“ -, sper că, în afară de mine, n-a văzut nimeni refacerea idilei dintre televiziunea de stat şi Cenaclul Flacăra.

Emisiunii i s-a spus, simplu, „Cenaclul Flacăra 35“, show-ul fiind prezentat pe site-ul TVR în felul următor: „La 35 de ani de la prima întâlnire, «cenaclişti» mai vechi şi mai noi s-au reunit în deschiderea competiţiei «National Tennis Championship - Master Romania», pe scena Sălii Polivalente din Bucureşti, pentru a «povesti», în acorduri de chitară, istoria de 35 de ani a Cenaclului Flacăra“. Câteva scurte precizări privind selecta companie a show-ului. Prima ediţie a turneului de tenis menţionat a reprezentat revenirea în businessul mioritic a lui Sever Mureşan, a cărui activitate la Banca Dacia Felix ne îndreptăţeşte să-i atribuim eticheta de „controversat om de afaceri“. După cum admitea chiar Julia Mureşan, fiica investitorului, turneul a fost ignorat de public - chipurile, din cauza suprapunerii cu alegerile parlamentare. La o investiţie de aproximativ un milion de euro, dacă s-au vândut în total 2.000 de bilete. Cenaclul a constituit preambulul turneului din noiembrie 2008, iar înregistrarea spectacolului a fost difuzată de TVR 2 în weekend.

Cum a ajuns show-ul aniversar pe sticlă poate fi explicat printr-o savuroasă coincidenţă. Hazardul a făcut ca unul dintre reputaţ ii membri ai Consiliului de Administraţie al SRTV, Victor Socaciu, să apară în „Cenaclul Flacăra 35“, ocazie cu care a interpretat, sensibil, piesa „Roata“. Alături de proaspătul deputat PSD de Mureş, cunoscut şi ca soţ/coleg al îndrăgitei realizatoare TV Marina Almăşan Socaciu, a apărut şi Andrei Păunescu, fiul prea marelui poet. Păunescu Jr. s-a recomandat ca fiind component al trupei Totuşi (aparent, „iubirea“, din vechea titulatură a formaţiei, s-a pierdut pe drum). Am ratat recitalul celor de la Totuşi, prin urmare nu-mi permit să cataloghez „Cenaclul Flacăra 35“ drept o şuşanea, deşi, e doar o opinie, a întrunit destule elemente ale definiţiei: spectacol (de varietăţi) cu numere improvizate, de calitate discutabilă, atât în privinţa programului, cât şi a interpretării.

Iniţiativa TVR de a cauţiona „Cenaclul Flacăra“, la două decenii după ce Adrian Păunescu a fost pedepsit cu salivă de către revoluţ ionari, e o insultă la adresa României postdecembriste, a banului public şi a bunuluisimţ. Iar dacă tot a fost difuzat „Cenaclul“, nu trebuia să apară pe 4, ci pe 26 ianuarie. Cu siguranţă, Adrian Păunescu îşi mai aminteşte că la acea dată era aniversat dictatorul.

Citiţi şi: Cenaclul lui Păunescu renaşte la TVR

Ne puteți urmări și pe Google News