Ioana Lupea: "Premierul ezita sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal, gest avantajos in perspectiva pentru PNL, dar primejdios pentru guvernare."
Votul uninominal va aduce numai ovatii celui care-l va introduce, presedinte, guvern sau parlament. Traian Basescu i-a mirosit potentialul de popularitate, desi nu era un simpatizant al sistemului: pledoaria pentru votul uninominal si impotriva oligarhiei politico-financiare a intors in favoarea lui sortii referendumului.
De ce nu pune guvernul mana pe aceasta comoara asumandu-si raspunderea pe Legea votului uninominal? Se vede din Cosmos ca parlamentarii vor sa tergiverseze adoptarea proiectului pana cand sistemul va fi practic imposibil de aplicat la urmatoarele alegeri generale. Introducerea votului uninominal prin asumarea raspunderii guvernamentale ar mai spala imaginea executivului si a PNL, patata de grasime si imbibata in palinca.
Tariceanu ezita sa faca gestul eroic, avantajos in perspectiva pentru PNL, dar primejdios pentru guvernare. Premierul se teme de o motiune de cenzura care ar putea fi depusa de unul dintre partidele ostile votului uninominal, cum ar fi PRM. Partidul lui C.V. Tudor, a carui singura sansa de supravietuire politica este notorietatea liderului, flutura amenintator pe sub nasul prim-ministrului motiunea.
Aceasta ar putea fi votata, sub mantia confidentialitatii, de parlamentari din toate partidele ingroziti de intalnirea fata-n fata cu electoratul. Nu sunt putini cei pentru care scaunul parlamentar, ca un abonament gratuit pe patru ani la serviciile unei statiuni de lux, este deasupra intereselor alegatorilor si ale partidelor.
Romica Andrei, George Baiesu, Dumitru Bentu, Angela Buciu, Cristian Ilie etc. sunt potentiali votanti ai motiunii de cenzura. Si, astfel, cea mai buna fapta a cabinetului Tariceanu s-ar intoarce impotriva lui, nemeritat, ca o pedeapsa.
Chiar daca nu se ajunge la motiune, Tariceanu risca sa piarda sprijinul partidelor si al parlamentarilor, adversari ai votului uninominal, dar reazem pentru executiv in momentele de cumpana. Chiar pe cel al partenerului de guvernare, care poate rezista electoral scandalurilor de coruptie si competitiei oamenilor lui Tokes Laszlo doar prin simbolul „UDMR”.
Printre dusmanii uninominalului se numara si PC, PRM, aripa Hrebenciuc-Iliescu din PSD, care au votat impotriva caderii guvernului la ultima motiune de cenzura si l-au sustinut public impotriva lui Traian Basescu si in scandalurile de coruptie.
Prin asumarea raspunderii pe Legea votului uninominal, guvernul Tariceanu se angajeaza intr-un joc „risti si castigi”, care ar trebui sa fie familiar liberalilor deprinsi cu afacerile. Daca trece proiectul prin parlament inainte de referendumul lui Basescu, acesta din urma ar fi obligat sa-l felicite public, pentru prima data in ultimii trei ani.
Multumirea populara si laudele prezidentiale vor adauga in contul PNL mai multe procente decat milosteniile de la bugetul statului. Nu exista nicio garantie ca putinii destinatari ai ajutoarelor sociale nu vor lua banii de la Tariceanu stampilandu-i insa la vot pe Basescu sau PSD, ca asa s-au obisnuit.